ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Recurs la istorie: 5 aprilie

07:40 | 05.04.2021 Categorie: Societate

5 aprilie 1242 - În timpul unei lupte pe gheata lacului Peipus, forțele ruse conduse de Alexandru Nevski, cneazul Novgorodului, resping o invazie a Cavalerilor Teutoni.

5 aprilie 1288 - S-a născut Împăratul Go-Fushimi al Japoniei.

5 aprilie 1588 - S-a născut filosoful englez Thomas Hobbes, cel mai cunoscut pentru tratatul său Leviatanul (1651). 

5 aprilie 1722 - Exploratorul olandez Jacob Roggenven a descoperit o insulă în Oceanul Pacific, pe care băștinașii o numeau Rapa Nui. Descoperitorul o va boteza Paasch Eyland (Insula Paștelui).

5 aprilie 1732 - S-a născut Jean Honoré Fragonard, pictor, desenator, gravor francez.

5 aprilie 1792 - Președintele american George Washington își exercită autoritatea sa de veto asupra unui proiect de lege, prima dată când această putere este utilizată în Statele Unite ale Americii.

5 aprilie 1874 - A avut loc, la Viena, premiera operetei Liliacul, de Johann Strauss (fiul).

5 aprilie 1877 - Compozitorul francez Charles Gounod a creat opera Cinq-Mars.

5 aprilie 1879 - A izbucnit Războiul Pacificului. Chile a declarat război Boliviei și Peru, motivul fiind regiunea Atacama bogată în salpetru. Chile reușește cu ajutorul Marii Britanii să câștige războiul.

5 aprilie 1884 - S-a născut la Răzeni, județul Chișinău, omul politic român basarabean Ion C. Inculeţ, președintele Sfatului Țârii a Republicii Democratice Moldovenești, ministru în Guvernul României, membru al Academiei Române (d.1940).

5 aprilie 1900 - S-a născut marele actor american Spencer Tracy.

5 aprilie 1900 - La Knossos în Creta, sunt descoperite tăblițe de lut cu o scriere hieroglifică Linear B, folosită de grecii micenieni, fiind un tip de scriere care a precedat alfabetul grecesc cu mai multe secole.

5 aprilie 1908 - S-a născut marea actriță americană Bette Davis.

5 aprilie 1916 - S-a născut celebrul actor britanic Gregory Peck. A obținut în 1962 premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare în filmul “Să ucizi o pasăre cântătoare”.

5 aprilie 1933 - În timpul marii crize economice din SUA, președintele Franklin D. Roosevelt a decretat închiderea pentru o zi a tuturor băncilor de pe teritoriul statului și suspendarea operațiunilor financiare. 

5 aprilie 1946 - Trupele sovietice se retrag de pe insula Bornholm, teritoriu aparținând Danemarcei, după 11 luni de ocupație.

5 aprilie 1951 - În SUA, Ethel și Julius Rosenberg sunt condamnați la moarte pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice (au dezvăluit rușilor secrete cu privire la armele atomice). Au fost executați pe scaunul electric la data de 19 iunie 1953.

5 aprilie 1955 - Sir Winston Churchill demisionează din funcția de prim-ministru al guvernului britanic, după o activitate de peste 50 de ani. Este cunoscut ca o mare personalitate a secolului XX și unul din cei mai importanți conducători din istoria Regatului Unit şi a lumii întregi.

5 aprilie 1960 - Celebrul solist american Elvis Presley a fost lăsat la vatră din Armata SUA după un serviciu militar de 2 ani în Europa.

5 aprilie 1964 - A murit generalul american Douglas MacArthur, erou al războiului din Pacific și al războiului din Coreea.

5 aprilie 1964 - A intrat în funcțiune primul tren fără conductor, folosit la metroul din Londra.

5 aprilie 1976 - În China are loc Incidentul Tiananmen când mulțimea strânsă în Piața Tiananmen solicită eliberarea lui Deng Xiaoping, simbolul și speranța reformării societății chineze.

5 aprilie 1983 - În cadrul unui scandal diplomatic, sunt acuzați de spionaj 40 de diplomați sovietici care sunt expulzați de la Paris.

5 aprilie 1989 - În Polonia este încheiat compromisul dintre guvern și reprezentanții opoziției prin care se prevede crearea unei a doua Camere a Parlamentului - Senatul, instituirea postului de președinte al republicii și organizarea de alegeri libere.

5 aprilie 1992 - În Peru are loc o lovitură de stat a președintelui Alberto Fujimori, care a suspendat garanțiile constituționale.

5 aprilie 1999 - În urma unui raid al NATO vizând cazărmile din localitatea minieră Aleksinaci (200 km la sud de Belgrad), 17 civili au fost uciși din cauza unei bombe de 250 kg, ghidată prin laser, abătută asupra unei zone rezidențiale. La 6 aprilie, Pentagonul admite că bomba, lansată de un avion american, și-a ratat, se pare, ținta.

5 aprilie 2000 - Yoshiro Mori, 62 de ani, a fost ales premier al Japoniei; el îi succeda lui Keizo Obuchi, aflat în comă.

5 aprilie 2001 - Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a fost ales președintele țării.

5 aprilie 2004 - Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii începe o vizită de stat în Franța pentru a celebra cea de-a 100 aniversare a „înțelegerii prietenești”.

5 aprilie 2009 - Alegeri parlamentare în Republica Moldova câștigate de Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) cu 49,48% din voturile exprimate. Pe locul doi s-a situat Partidul Liberal (PL) care obține 13,13%.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!