ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Organizatorii şi jurnaliştii au evaluat un proiect regional de dezvoltare a muzeelor

14:14 | 05.04.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova, împreună cu jurnaliştii implicaţi, au organizat recent o întrunire virtuală, pentru a evalua proiectul "MuseumInfoTur - Valorificarea și sporirea vizibilităţii patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee - Centre de Informare Turistică", transmite MOLDPRES.

Participanții au discutat progresul înregistrat în realizarea activităților proiectului transfrontalier, așteptările reprezentanților muzeelor de pe urma participării în cadrul proiectului, precum și modalitățile de colaborare cu reprezentanții mass-media pentru a disemina informațiile despre viitoarele Centre de Informare Turistică, care urmează să fie create spre finalul implementării proiectului.

Activitățile desfășurate vin să sporească vizibilitatea patrimoniului transfrontalier cultural și istoric al Regiunii Centru din Republica Moldova, precum și al județului Galați, România, prin consolidarea capacitaților instituțiilor culturale și crearea unei rețele de Centre de informare turistică în destinațiile majore promovate.

„Ideea generală este în a capacita muzeele cu o nouă funcționalitate - de a informa vizitatorii și turiștii despre atracțiile din destinațiile reprezentative ale regiunii din care fac parte. Or, activitatea în cadrul unei rețele de asemenea muzee-centre de infoturism ar eficientiza eforturile comune și ar alimenta cu un număr suplimentar de vizitatori fiecare dintre instituțiile muzeale participante. Totodată, perioada aceasta de lipsă de mobilitate este un răgaz pentru re-conceptualizare a muzeelor pentru deschiderea ușilor în perioada post-pandemie cu noi oferte turistice, noi capacități și noutăți bune despre cele mai atractive locuri din regiune”, au explicat pentru MOLDPRES surse de la ADR Centru.

Potrivit  instituţiei, în prezent se lucrează asupra unui profil al destinațiilor turistice majore din arealul proiectului, pentru a fi determinate mai multe trasee turistice comune și, în același timp, pentru stabilirea unor programe excursioniste. De asemenea, se va elabora și promova brandul comun, precum și Ghidul „Destinații ale turismului cultural transfrontalier din Moldova" (Republica Moldova - România). Tot aici, cele opt Centre de Informare turistică vor fi dotate cu câte un set de mobilier care să răspundă necesităților individuale.

Perioada de implementare a proiectului transfrontalier MuseumInfoTur este  aprilie 2020 - octombrie 2021. Proiectul este realizat de Agenția de Dezvoltare Regională  Centru, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova și Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos" (România), fiind finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul european de vecinătate și co-finanțat de beneficiarii proiectului.

foto: ADR Centru

 
Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!