ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Săptămâna curentă va fi determinată de vreme variabilă şi precipitații

16:28 | 05.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. Primăvara cu temperaturi generoase și mult soare mai are de așteptat, or, în prima decadă de aprilie se mai prevede frig și precipitații sub formă de ninsori și ploi, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Săptămâna începe cu vreme însorită şi caldă, însă noaptea se mai mențin valori termice sub zero. Astfel, marți, 6 aprilie, în ţară se prevăd temperaturi diurne încadrate între 12-17 grade, iar noaptea mercurul termometrelor va coborî până la minus 2 grade Celsius. Izolat sunt posibile ploi, în special în nordul țării.

Miercuri, vremea se schimbă brusc, temperaturile zilei ajungând până la 8 grade de căldură, iar noaptea – în jur de 0 grade Celsius. Tot miercuri, în toată țara, se așteaptă ninsori, ploi şi lapoviță. Aceleași tendințe termice se vor păstra şi în următoarele zile, cu excepţia perioadei nocturne, când gerul va ajunge până la 5 grade Celsius. De sâmbătă vremea se va încălzi, atingând marja de 17 grade Celsius.

Conform SHS, pe parcursul lunii aprilie are loc creșterea semnificativă a temperaturii medii lunare a aerului (cu 6-7ºC) faţă de luna martie. Valorile medii în aprilie pe teritoriul Republicii Moldova constituie între +9ºC la nord şi +11ºC la sud. Cea mai rece lună aprilie pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost în anul 1955 – temperatura medie lunară a aerului a variat atunci în teritoriu între +5,0ºC (Briceni) şi +6,5ºC (Cărpineni). Cea mai caldă lună aprilie a fost în anul 2018, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +14,0ºC (Ștefan-Vodă) și +15,7ºC (Fălești).

Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin +10ºC în direcția creșterii se înregistrează pe teritoriul țării, de obicei, în intervalul 16-23 aprilie. Pe de altă parte, trecerea stabilă prin +8ºC, fapt care indică sfârșitul sezonului de încălzire, are loc în medie pe 5-13 aprilie.

foto: facebook.com/meteo.md/photos/

img21002564

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!