ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Aureliu Ciocoi: La următoarea ședință a CSE va fi revizuită interdicția de vizitare a parcurilor publice 

07:57 | 06.04.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a condus luni ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență, care a întrunit conducătorii autorităților implicate în administrarea situației epidemiologice, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc, a raportat că în ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost procesate 3214 de teste, fiind confirmate 703 cazuri de infecție cu noul coronavirus și 42 de decese. Totodată, rămân aproximativ 4 mii persoane internate, 322 – în stare extrem de gravă, iar peste 19 mii – în tratament la domiciliu. Indicii respectivi arată o ameliorare ușoară a situației pandemice comparativ cu săptămânile precedente. Aceasta este determinată de monitorizarea mai strictă a regulilor impuse de organele de control, capacitatea sporită de testare a populației, dar și demararea procesului de vaccinare. În prezent, sunt cca 50 mii de persoane vaccinate în Republica Moldova.

„Sper foarte mult că această tendință să fie continuă, dar nu în oscilare. Nu este exclus să fie doar o relaxare provizorie a ratei de îmbolnăviri, vom urmări dinamica evoluțiilor și dacă timp de două săptămâni vom înregistra constant o scădere a numărului de infectări, abia atunci vom putea considera că situația se ameliorează", a spus Aureliu Ciocoi, precizând importanța instituirii orei marțiale în municipiile Chișinău și Bălți. Acțiunea are scopul de a limita petrecerile în cercul familial, diminuând astfel rata de infectare.

Totodată, de la instituirea stării de urgență, peste 3 mii de polițiști și 2500 de carabinieri au fost antrenați zilnic în asigurarea acțiunilor de prevenire a răspândirii infecției cu Covid-19. Datele raportate de către Poliția de Frontieră arată că pe parcursul ultimelor 13 luni, frontiera de stat a Republicii Moldova a fost traversată de cca 5 milioane de ori de către moldoveni, atât pe sensul de intrare, cât și ieșire. De asemenea, polițiștii de frontieră au depistat cca 120 de cazuri de falsificare a testelor Covid. În altă ordine de idei, organele de forță au raportat că au identificat 25 de stații de așteptare în orașul Chișinău, unde se atestă o aglomerație sporită. Astfel, în aceste locuri s-a dispus delegarea suplimentară a carabinierilor pentru patrularea zonelor.  

În contextul în care adoptarea de către CSE a interdicției privind vizitarea parcurilor și zonelor de agrement a trezit mai multe neînțelegeri în societate, prim-ministrul interimar a menționat necesitatea revizuirii acestei acțiuni: „recunosc că  a fost o decizie nu tocmai bine gândită, în condițiile în care Republica Moldova nu cade sub incidența blocajului, sau instituirii regimului de lockdown. Promit că la următoarea ședință a CSE vom revizui acest punct". 

În cadrul ședinței, membrii Centrului unic de comandă au aprobat solicitarea autorităților locale din Bălți de a instala șase corturi provizorii pentru testarea rapidă a cetățenilor.

Totodată, membrii Centrului Unic de comandă au convenit asupra instituirii unui grup de lucru intersectorial, din care vor face parte reprezentanți ai IGSU, MAI, ANSA, MF, MJ, CNAS, CNAM ș.a., dar și consilieri ai prim-ministrului care vor depune eforturi suplimentare în gestionarea situație pandemice. 

Centrul unic de comandă se va convoca în ședințe de minim două ori pe săptămână, în zilele de marți și joi, și posibil mai frecvent - în funcție de evoluția situației pandemice.

foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!