ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maestrul Gheorghe Zamfir a împlinit 80 de ani

12:40 | 06.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Compozitorul, muzicianul și instrumentistul român Gheorghe Zamfir, cunoscut drept „Regele naiului”, deținător al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Chișinău, își sărbătorește astăzi cea de-a 80-a aniversare, informează MOLDPRES.

Gheorghe Zamfir s-a născut la 6 aprilie 1941, la Găiești, județul Dâmbovița, România. A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București. A fost mulți ani dirijorul unuia dintre cele mai mari ansambluri folclorice din România  - „Ciocârlia”.

În 1970, Gheorghe Zamfir formează primul taraf concertistic. În 1972, creează stilul Nai-Orgă, introducând repertorii noi şi lărgind considerabil paleta expresivă de interpretare a naiului, include naiul în orchestra simfonică cu stilul „Pop”.

Artistul întreprinde turnee artistice în mai multe țări, inclusiv în Franţa, Italia, Israel, Germania, Elveţia și China. Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.

După o carieră muzicală de succes, în 1982, în plin comunism, dedică un concert lui Dumnezeu. Cade în dizgrația cuplului Ceaușescu. Este nevoit să plece în exil. Cariera sa continuă și în exil, bucurându-se de succes mondial. Primește numeroase premii și distincții. În 1986, în Canada, din relația cu Susan Nichols, i se naște unicul fiu, Emmanuel Teodor Zamfir, actualmente baterist într-o formație rock din Montreal. În 1995 se căsătorește cu Marie Noëlle, la Paris. Revenit în România după Revoluția din 1989, traversează o perioadă de dificultăți financiare din cauza datoriilor acumulate față de fiscul francez, care îi confiscă posesiunile din Franța pentru că nu și-ar fi plătit impozite de milioane de euro. Acest fapt nu îl împiedică să își continue cariera artistică.

În cei peste 50 de ani de carieră, Gheorghe Zamfir a creat peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal instrumental şi simfonic. Printre acestea se numără Doina de jale și Doina ca de la Vișina, compoziții pentru nai în spirit popular (1966), Misa pentru Pace, pentru nai, cor, orgă și orchestră (1974), Concert pentru nai și orchestră (1982), Cvintet pentru nai și cvartet de coarde (Cvintetul Plopilor, 1984), Conceptul muzical Totus Tuus, set de piese pentru nai, orgă și grup vocal bărbătesc (2005) și multe altele. Este câștigătorul a 120 de discuri de aur şi platină, are peste 120 de milioane de discuri vândute.

În 1990, lui Gheorghe Zamfir i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău. La 15 mai 2013, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care l-a decorat pe naistul și compozitorul român Gheorghe Zamfir cu distincția supremă a statului „Ordinul Republicii”, „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru contribuția substanțială la promovarea valorilor culturale naționale și activitate de creație prodigioasă”. 

În discursul său de mulțumire, Gheorghe Zamfir a spus atunci următoarele: „În urma primelor cinci concerte susținute la Chișinău în 1990, în drumul meu din exil spre țară, am rămas cu trup și suflet atașat de oamenii de aici. Au fost atunci zece zile de lacrimi, emoții și speranțe, alături de cei mai iluștri oameni de cultură, în frunte cu marele poet, regretatul Grigore Vieru”.

img21002590

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!