ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

În capitală a fost lansată etapa a doua a proiectului privind taxarea electronică

12:52 | 06.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. În capitală a fost lansată astăzi etapa a doua a proiectului–pilot de tichetare electronică în transportul public, care permite cetățenilor să achite călătoria fără numerar, comunică MOLDPRES.

Prezent la evenimentul desfășurat în cadrul Parcului nr.1 de troleibuze, Primarul General, Ion Ceban, a menționat că inițierea acestui proiect reprezintă un prim pas pentru dezvoltarea transportului public din capitală prin oferirea unor servicii de calitate cetățenilor, iar cu suportul partenerilor și a tehnologiilor, această inițiativă poate fi implementată ulterior în cadrul regiilor de transport public municipal.

La rândul său, Sergiu Stoianov, manager de dezvoltare VISA pentru R. Moldova, a precizat că utilizarea tehnologiilor inteligente în transport este o tendință la nivel global, iar acest lucru urmează a fi utilizat pe deplin în transportul public din Chișinău pentru a oferi confort călătorilor.

În cadrul celei de-a doua etape, 57 de unități de transport public de pe rutele de troleibuze nr. 10, 22 și 30 și rutele de autobuze nr. 2 și 5, vor fi echipate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăţilor fără numerar.

Astfel, terminalele mobile ale taxatorilor din troleibuze și autobuze acceptă achitările cu un card de plată contactless al oricărei bănci din lume, ale diferitor sisteme de plăți, cu smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless.

De asemenea, este testată și tehnologia Tap to Phone, care permite taxatorului din unitatea de transport public să utilizeze smartphone-ul din dotare pe post de terminal, oferind posibilitatea călătorilor să achite rapid și sigur plata pentru călătorie cu cardul, telefonul, smartwatch, brățara fitness sau alt dispozitiv.

Prima etapă a programului pilot a fost lansată la 16 martie curent, în parteneriat cu compania MasterCard, cu care municipalitatea a semnat un memorandum de colaborare.

foto: Primăria Chișinău

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!