ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procuratura Generală a prezentat o statistică a dosarelor inițiate după evenimentele din 7 aprilie 2009

09:36 | 07.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Procuratura Generală a prezentat astăzi statistica dosarelor inițiate după evenimentele din 7 aprilie 2009, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, acum 12 ani, persoanele care au pretins că au avut de suferit de pe urma acțiunilor polițiștilor au adresat 77 de plângeri, iar în alte 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat, în total fiind pornite 108 procese penale.

În 71 de cazuri au fost pornite cauze penale (42 – tortură, 19 - exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, 10 – alte categorii de infracțiuni); 28 dosare în privința a 47 colaboratori de poliție au fost finalizate şi expediate în judecată; în restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracțiunilor.

În rezultatul examinării dosarelor în instanțele de judecată, au devenit irevocabile - 26 hotărâri în privința a 45 persoane, dintre care: 9 sentinţe de achitare în privinţa a 16 persoane; două sentinţe de încetare în privinţa a două persoane (o sentinţă în legătură cu decesul făptuitorului, iar alta prin stabilirea amenzii contravenţionale); 15 sentinţe de condamnare în privinţa a 27 de persoane.

La finele anului trecut, pe rolul instanţelor de fond se afla o cauză penală în privinţa a două persoane (întoarsă la rejudecare), în instanţa de apel – nici o cauză pe rol.

În instanța de recurs, în prezent se află o singură cauză penală - dosarul de învinuire pentru exces de putere a fostului șef al poliției municipale, următoarea ședință pe acest caz fiind numită pentru 13 aprilie 2021.

img21002612

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!