ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Istoricul Andrei Prohin a lansat o carte pentru copii

08:25 | 08.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a fost lansată ieri, în cadrul unui eveniment online al Salonului literar-artistic ”La Creangă”, cartea „Lacrimile zeului Ra” de istoricul Andrei Prohin, ilustrată de Alex Dimitrov, informează MOLDPRES.

Volumul include mai multe curiozități din istoria universală și istoria românilor, descrise într-un mod atractiv și accesibil pentru copii.  Autorul, istoricul Andrei Prohin, a afirmat că a scris această carte pentru a stimula interesul elevilor pentru istorie, familiarizându-i cu diverse evenimente, personalități și mituri, începând cu timpurile preistorice și până la mijlocul secolului XX.

”Cartea include multe epizoade și fapte istorice, care nu se regăsesc în manualele școlare. Este vorba despre faptul, cum se jucau copiii în diverse perioade istorice la diferite popoare, despre viața elevilor, copilăria unor personalități precum Mircea Eliade, Constantin Brâncuși, Mahatma Gandhi ș.a. Cartea e alcătuită în baza curiozităților istorice pe care le-am publicat timp de 15 ani în revista ”Alunelul”, a precizat autorul.

Solicitat de MOLDPRES, scriitorul Ion Anton a afirmat că autorul a zămislit o splendidă carte de „istorie distractivă”, cu lecții amuzante din viața omenirii, începând cu Epoca de piatră și terminând cu cea contemporană. ”Din spusele glumețe ale lui Andrei Prohin, am înțeles că această carte a fost scrisă special pentru elevii cărora nu le place... istoria, cu scopul de a le trezi interesul față de acest obiect școlar. Sunt sigur că, prin modul de redare în această carte a istoriei universale și a istoriei românilor, orice elev va îndrăgi neapărat  istoria, care este, vorba latinilor, „învățătoarea vieții”. Toți vorbitorii au avut doar cuvinte de laudă, iar eu am constatat că cele două ore rezervate Salonului literar artistic ”La Creangă” s-au scurs pe neobservate”, a subliniat Ion Anton.

Cartea „Lacrimile zeului Ra” cuprinde 200 de pagini și a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare. Ea a fost editată cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și poate fi găsită în mai multe biblioteci publice din țară.

Andrei Prohin este doctor în istorie, cercetător științific, licențiat al Facultății de Istorie și Filozofie al Universității de stat din Moldova. A fost profesor de istorie la Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”, apoi lector universitar la Universitatea de Stat din Moldova și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În prezent, este secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. A publicat studii de istorie și etnografie în reviste de profil din Republica Moldova, România și Bulgaria.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!