ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

16:27 | 08.04.2021 Categorie: Comunicate

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a participat la masa rotundă dedicată Zilei Internaționale a Romilor

Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a participat astăzi, 8 aprilie la masa rotundă dedicată Zilei Internaționale a Romilor,  care are drept scop promovarea valorilor culturale și limba romani, dar și creșterea gradului de conștientizare a problemelor cu care se confruntă comunitățile de romi.

La eveniment au mai participat: Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi; președintele Coaliției Vocea Romilor, Vasile Drangoi; șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko; directorul general al Agenției Relații Interetnice, Elena Beleacova etc.

Ministrul Lilia Pogolșa a menționat că modul în care asigurăm incluziunea minorităților naționale reprezintă fundamentul pentru dezvoltare a societății noastre. În context, oficialul a vorbit despre principalele acțiuni întreprinse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în vederea combaterii discriminării romilor și asigurării incluziunii lor în societate și anume: aprobarea și implementarea curriculumului pentru învățământ primar la disciplina ,,Istoria, cultura şi tradiţiile romilor în Republica Moldova"; elaborarea Programului pentru susținerea populației de etnie romă din Republica Moldova pe anii 2021-2025 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia; școlarizarea și instituționalizarea în anul de studii 2020-2021 a 1634 de copii de etnie romă etc.

Totodată, grupul de lucru interinstituțional au discutat despre acțiunile de consultanță a Programului pentru susținerea populației de etnie romă pentru anii 2021 – 2025.

Ziua Internațională a Romilor fost declarată oficial în anul 1990, în Serock, Polonia, în cadrul celui de-al patrulea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Romilor (IRU), în cinstea primei mari întâlniri internaționale a reprezentanților romilor din 7-12 aprilie 1971.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!