ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două instalații de decontaminare au fost donate Republicii Moldova de către OMS

18:21 | 08.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. Două instalații de decontaminare și un lot de echipamente IT au fost donate astăzi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică de către Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), comunică MOLDPRES.

La evenimentul de transmitere a donației au fost prezenți Secretarul de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea, directorul Biroul de cooperare al Elveției, Caroline Tissot și Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

„Această donație va permite specialiștilor ANSP să efectueze în timp rapid investigațiile epidemiologice în teren. Totodată, dușurile mobile de decontaminare vor spori siguranța colegilor noștri, care activează în focare”, a spus Cernelea.

La rândul său, Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova, a spus că echipamentele donate astăzi Republicii Moldova sunt utilizate în întreaga lume, acolo unde se înregistrează izbucniri și focare de boli contagioase și dezastre de diversă natura. “Este un echipament modern, care se exploatează cu ușurință și funcționează în mod automat. Sperăm că prin această donație să contribuim la consolidarea capacităților naționale de răspuns la urgentele de sănătate publică, inclusiv la COVID-19”, a conchis Pokanevych.

Instalațiile de decontaminare sunt dotate cu tot echipamentul necesar (generator, rezervor, dozator de substanțe de decontaminare, pompe) pentru a asigura funcționalitatea în condiții de câmp. 

Din donație fac parte și 20 de dispozitive IT pentru centrele regionale de sănătate publică și cinci dispozitive IT pentru echipele de intervenție rapidă, cu scopul de a îmbunătăți procesul de colectare a datelor, nivelul de pregătire, investigare epidemiologică a izbucnirilor de boli infecțioase, inclusiv cele cauzate de agenții patogeni respiratori.

Echipamentele au fost procurate cu suportul financiar al Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova prin intermediul OMS, în contextul fortificării sistemului de sănătate publică și sporirea capacităților de răspuns la urgențele de sănătate publică, inclusiv COVID-19. Valoarea donației este estimată la 56.800 de dolari SUA.

img21002665

img21002665

img21002665

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!