ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul și profesorul universitar Grigore Rusu ar fi împlinit 85 de ani

08:33 | 09.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 apr. /MOLDPRES/. Actorul, regizorul și profesorul universitar Grigore Rusu, cercetător științific și istoric teatral, unul dintre fondatorii Teatrului „Luceafărul” din Chișinău, Maestru în Artă, ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 9 aprilie 1936 în satul Mândâc, raionul Drochia. În 1960, a absolvit Școala superioară de teatru ”B. Șciukin” din Moscova. A participat la fondarea Teatrului ”Luceafărului”, teatrului televizat ”Dialog”, la crearea Facultății de Artă Dramatică de la Institutul de Arte.

Grigore Rusu a activat pe scena Teatrului „Luceafărul" timp de 26 ani. A îmbrățișat și alte profesii adiacente teatrului, cum ar fi cea de actor-pedagog, activând din anul 1967 și ca șef al mai multor catedre la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, cum ar fi Catedrele de Regie Estradă și Manifestări Publice, a predat disciplinele: Arta vorbirii scenice, Arta actorului și vorbirea scenică.

A scris manualul „Arta vorbirii" și alte lucrări metodico-ştiințifice și de analiză a fenomenului teatral și actoricesc, precum și câteva monografii despre stelele teatrului – Eugeniu Ureche, Valeriu Cupcea, Constanța Târțău, „Din coturnii timpului" despre Veniamin Apostol și „Teatrul – dragostea mea" despre Petru Baracci, volumul autobiografic „Evocări", susținând că „i-am prezentat așa cum i-am văzut, cum jucau repertoriul, rolurile, ce aduceau ei nou în arta teatrală”.

A fost distins cu titlul onorific ”Maestru în Artă”. Grigore Rusu s-a stins din viață la 26 aprilie 2020 și a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

img21002672

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!