ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție comemorativă a pictoriței Eleonora Romanescu a fost vernisată la un muzeu din capitală

14:12 | 09.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 apr. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Artă al Moldovei a inaugurat astăzi o expoziție comemorativă de pictură și grafică, prilejuită de împlinirea a 95 de ani de la nașterea artistei Eleonora Romanescu, reprezentantă a generației de aur a artelor plastice din Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 72 de lucrări, dintre care 24 de pictură și nouă de grafică din colecția muzeului, și 39 și un portret – din colecția familiei.

În cadrul evenimentului, directorul instituției Tudor Zbârnea a menționat că Eleonora Romanescu este unul dintre reperele artei plastice contemporane din țara noastră, alături de Mihail Grecu, Igor Vieru și Valentina Rusu Ciobanu. ”A fost o artistă care a avut dragoste față de acest pământ și peisaj. Este cea mai bună artistă a peisajului, o artistă a peisajului panoramic. Are și o mulțime de portrete. Toate portretele ei au o anumită atmosferă, sunt unitare și diferite în același timp. Eleonora Romanescu a fost apreciată de la primele ei apariție în expozițiile colective. A lucrat până-n ultima clipă. Lucrările ei sunt cu o pondere estetică profundă, a remarcat Tudor Zbârnea.

În context, criticul de artă Tudor Stăvilă a afirmat că Eleonora Romanescu a fost un maestru neîntrecut al peisajului în coloritul artei noastre naționale. ”A pictat peisajul într-un mod specific. Lucrările ei sunt pictate de la înălțimea unui zbor de pasăre. Este o melodie specifică în peisajele ei. A realizat multe lucrări în codrii de la Leușeni, a pictat bătrânii din satul ei de baștină. Eleonora Romanescu a fost și o profesoară de excepție, care a crescut generații întregi de artiști plastici”, a constatat Tudor Stăvilă.

Eleonora Romanescu s-a născut pe 26 aprilie 1926 la Leușeni, județul Orhei. A absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău și cursurile superioare de pictori-restauratori din Moscova.

Primele sale tablouri (naturi moarte) au fost prezentate la expoziția tinerilor artiști plastici din 1954. În 1958 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din fosta URSS. Debutează ca pictor în anul 1960 cu tabloul „Șezătoare", după care urmează un șir de tablouri cu naturi statice și portrete. A restaurat la Mănăstirea Răciula mai multe icoane, care au fost salvate de săteni din foc, în anii '60, când se ducea lupta împotriva religiei. A întreprins numeroase călătorii peste hotarele țării noastre (Armenia, România, Mongolia ș.a.) de unde de fiecare dată se înapoia cu schițe, după care a realizat mai multe tablouri: „Ararat", „În portul Sevastopol", "Munții Aieverher", "Peisaj siberian" ş.a.

În 1976 i se decernează Premiul de Stat pentru ciclul "Meleag natal". În 1986 i se conferă titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova, în 1996 – Ordinul Republicii, în 1997 - Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, în 2013 – Premiul Național, iar în 2018 - Ordinul ”Meritul Cultural” al României în grad de ”Comandor”, Categoria ”C” – Artele Plastice. Artista are lucrări aflate în colecții particulare în Republica Moldova, România, Germania, Rusia, Franța, Statele Unite ale Americii și Canada. I s-a conferit titlul de cetățean de onoare a raionului Telenești, iar gimnaziul din satul de baștină, Leușeni, îi poartă numele. În această școală, artista a organizat o expoziție permanentă și a donat instituției 44 de lucrări.

Eleonora Romanescu s-a stins din viață la 4 noiembrie 2019, la vârsta de 93 de ani și a fost înmormântată la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

Expoziția va fi deschisă până la 8 mai.

img21002692

img21002692

img21002692

img21002692

img21002692

img21002692

img21002692

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!