ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 130 de operații de transplant au fost finanțate anul trecut de CNAM

18:25 | 09.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 9 apr. /MOLDPRES/. Instituțiile medico-sanitare contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) au realizat anul trecut 131 de operații de transplant, cu 35 mai mult faţă de anul precedent, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor CNAM, în ultimul an, numărul transplanturilor hepatice şi renale s-a redus, iar cele de cornee au fost în creştere. Din numărul total, două au fost transplanturi de ficat, trei de rinichi, și 126 transplanturi de cornee. Pentru aceste intervenții, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost alocate peste 5 milioane 137 mii de lei.

Operațiile de transplant sunt efectuate în două instituții medico-sanitare publice contractate de CNAM - Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” şi Spitalul Clinic Municipal “Sfânta Treime”.

În anul 2021, pentru efectuarea operațiilor de transplant a fost prevăzută suma de peste 7 milioane 305 mii de lei. Costul unei operații de transplant de ficat constituie 789 605 lei, al transplantului de rinichi – 180 360 lei, al celui de cornee – 21 889 lei, iar al transplantului de membrană amniotică pe suprafața oculară – 17 630 lei.

foto: pennmedicine.org

img21002711

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!