ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova a crescut numărul copiilor infectați cu Covid-19

12:21 | 10.04.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 apr. /MOLDPRES/. În Republica Moldova a crescut numărul copiilor infectați cu noul tip de coronavirus, după identificarea tulpinii britanice pe teritoriul țării, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

„Este o situație alarmantă în ceea ce privește afectarea copiilor de către virusul Sars-Cov-2. În prezent, sunt 12 528 de copii infectați, lucru care anterior nu se întâmpla până a importa tulpina britanică în Republica Moldova. Dinte aceștia, 53% au vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani. Grav este și cifra mare de gravide care suferă de Covid, la ziua de azi fiind înregistrate 973 de persoane", a declarat ieri seara premierul interimar Aureliu Ciocoi, după convocarea ședinței Centrului unic de comandă a stării de urgență.

Raportul prezentat de Ministerul Sănătății arată că vineri s-au înregistrat 910 cazuri noi de infecție, dintre care 223 în mun. Chișinău, din totalul de 5 799 de teste efectuate. Astfel, în prezent, numărul bolnavilor de Covid ajunge la 19 130 persoane, dintre care 3770 sunt internați, 316 se află în stare gravă, iar 32 de persoane au pierdut lupta cu virusul. Actualmente, Republica Moldova se plasează pe locul 18 din Europa, la capitolul de noi infectări și pe locul 16 - la capitolul mortalitate.

Până la ziua de astăzi, 61 091 de persoane s-au vaccinat în Republica Moldova. Numărul nu cuprinde cetățenii care s-au vaccinat în afara țării. Totodată, Ministerul Sănătății este în proces de negociere directă cu o companie din China care produce vaccinul SINOVAC, pentru contractarea unui lot de 400 000 doze. „Este singura companie care a depus dosarul la licitația declarată de MSMPS. Ministerul continuă negocierile directe și cu alți producători ca să reușim să aducem cât mai curând posibil și alte vaccinuri în Republica Moldova", a menționat Aureliu Ciocoi.

Prim-ministrul interimar a apreciat experiența benefică de deschidere a celor 15 centre de informare privind Covid-19, în 15 localități, de către specialiștii IGSU și subdiviziunilor MAI, fiind repartizate gratuit 844 măști de protecție și 1600 pliante persoanelor care s-au documentat aici. În context, membrii Centrului unic de comandă au convenit să fie examinată rapid posibilitatea de a detașa și câte un lucrător medical în cadrul acestor centre pentru a demara procesul de testare rapidă a populației. „Urmează să vedem dacă există stocurile suficiente în cadrul MSMPS pentru a asigura acest proces. Sper să găsim, iar daca nu vom purcede rapid la achiziționarea unui nou lot de teste rapide pentru a asigura aceasta rețea pe întreg teritoriul țării", a declarat șeful Guvernului în exercițiu.

ANSP a efectuat 64 misiuni de control, 19 cazuri de neconformare a normelor sanitare, eliberând 10 procese verbale. În context, premierul interimar a accentuat că decizia nr. 1 a CSE prevede dreptul dat organelor de control să retragă licența de activitate a unităților de alimentare publică, agenților economici care nu se conformează rigorilor epidemiologice.

În ultimele 24 de ore, pe teritoriul țării au fost antrenați în acțiuni de patrulare și menținere a ordinii publice cca 11 mii de polițiști și 80 de militari din cadrul Armatei Naționale, iar Poliția de Frontieră a depistat 4 certificate false de Covid în rândul celor 5516 persoane ce au intrat în țară.

Au fost verificate 8056 de persoane aflate în autoizolare, 903 – agenți economici 300 – unități de transport, 346 – unități comerciale. Au fost întocmite 385 de procese contravenționale, 178 de persoane fizice au fost sancționate și un agent economic.

În zilele de weekend, specialiștii MAI, dar și militarii vor continua controale și patrularea locurilor publice din Republica Moldova pentru a preveni sau a identifica cazurile de încălcare a regimului sanitar.

foto: Guvern

img21002717

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!