ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Filologul Gheorghe Dodiță ar fi împlinit 90 de ani

08:06 | 12.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Filologul Gheorghe Dodiță, conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova, specialist în istoria literaturii române, ar fi împlinit astăzi 90 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 12 aprilie 1931 în satul Mihăileni, județul Bălți (azi raionul Râșcani). A absolvit școala medie din satul de baștină. În anii 1948-1952, și-a făcut studiile la Institutul Pedagogic „Ion Creangă”, Facultatea Istorie și Filologie. Între anii 1952-1959 a fost lector la Catedra limbă și literatură română , iar din 1959  până în 1960 - prodecan al Facultății de Istorie și Filologie a UPS „Ion Creangă”.

În anul 1960 se transferă la Catedra literatură română a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova. Aici activează ca lector superior (1960-1978), apoi conferențiar universitar (1978-2001). Din 1974 până în 1985 este decan al Facultății de Filologie și Biblioteconomie. A predat literatura română veche și premodernă și literatura română clasică. A ținut aproape șase decenii cursul de literatura română veche în fața studenților de la Facultățile de Litere, Istorie și Jurnalism. A fost conducătorul tezelor de licență al multor generații de filologi. A semnat nenumărate articole în reviste de specialitate și în presa periodică.

A fost cunoscut și ca traducător. Munca de o viață s-a fructificat în manualul-crestomație „Literatura română veche”, adresat cercetătorilor literaturii, studenților și liceenilor, tuturor celor interesați de literatura și cultura română medievală. Concepută în trei volume (primul volum a apărut la finele anului 2000, cel de-al doilea în 2002, volumul trei – în 2013), lucrarea oferă unui public foarte larg tabloul complet al literaturii vechi românești, ilustrând evoluția ei, de la primele monumente ale culturii românești în alte limbi decât cea română (slavonă, latină, elenă) până la lucrările marilor cronicari și cărturari din secolul al XVIII-lea, cum ar fi Dimitrie Cantemir, Ion Neculce ș.a.

A fost distins cu Insigna „Eminent al Învățământului Public” (1965) și cu Ordinul „Drapelul Roșu” (1978). În 2011, la Universitatea de Stat din Moldova s-a desfășurat o Conferință Științifică cu genericul „Gheorghe Dodiță – un pasionat al literaturii române medievale”, dedicată omagiatului la 80 de ani de la naștere. La acea conferință, regretatul scriitor Nicolae Dabija menționa că ”Domnia Sa ne învăța să reconstruim, din cronici, istoria noastră cea adevărată… Această mare iubire a mea o datorez și profesorului Gheorghe Dodiță”.

Gheorghe Dodiță s-a stins din viață la 9 august 2012.

img21002724

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!