ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Directorul de onoare al Bibliotecii Naționale pentru Copii Claudia Balaban își sărbătorește ziua de naștere

08:16 | 13.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Directorul de onoare al Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă” (BNC) din Chișinău, Claudia Balaban, ex-președinte al secției naționale a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY), deținătoare a ”Ordinului Republicii”, a împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 13 aprilie 1941 la Burlănești, Edineț. În perioada 1947-1955 își face studiile la școala din localitatea de baștină. În 1968 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, Specialitatea biblioteconomie și bibliografie. În perioada 1959–1964 a lucrat la bibliotecile din Burlănești, Burdujeni și Edineț. Între anii 1964-1978 a fost inspector și șef de sector la Secția cultură din raionul Comrat.

Din 1978 și până în 2019 s-a aflat în postul de director al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău. În prezent este director de onoare al acesteia. În 1994 a publicat monografia „Biblioteca pentru Copii Ion Creangă a Republicii Moldova la 50 de ani”, precum și o serie de articole în presa periodică și de specialitate. În 1997 lansează Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, cel mai răsunător proiect al său. Colaborarea a început-o cu doar 27 de edituri, pe parcurs ajungând la peste 155 de edituri.

A contribuit la organizarea concursurilor naționale „La izvoarele înțelepciunii”, „Lecturile copilăriei”, „Copiii și cartea”, precum și a unor simpozioane științifice: „Cartea pentru copii: cultură, tradiție, unitate națională”, „Biblioteca pentru copii și cititorii ei” ș.a. A fost unul dintre organizatorii Zilelor Creangă, Chișinău-Iași-Târgu-Neamț. Redactor-șef interimar al revistei „A mic”.

Din 1996 până în 2019 a fost președinte al Secției naționale a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY). Președinte al Fundației Cărții din Republica Moldova. A fost distinsă cu „Ordinul Republicii”, „Ordinul de Onoare”, ordinul „Gloria Muncii”, cu medalia „Mihai Eminescu”, cu premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. De asemenea, i s-a conferit titlul onorific ”Lucrător Emerit al Culturii din R. Moldova”.

img21002744

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!