ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Călărași a fost testat un lot de rachete antigrindină

10:55 | 13.04.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Un exercițiu de testare antigrindină cu rachete de producție bulgară „Loza-2” și rachete rusești de tip „Alazani-6” a avut loc ieri, la punctul de lansare antigrindină din raionul Călărași, transmite MOLDPRES.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, prezent la eveniment, a estimat că, în prezent, sistemul de protecție antigrindină implementat în Republica Moldova are o eficiență de circa 85% și acoperă circa 1,665 milioane de hectare din teritoriul țării, fiind unul dintre cele mai eficiente și mai puțin costisitoare, prețul unui hectar de teren agricol fiind de circa trei euro.

„Peste un milion 665 mii de ha de terenuri agricole, de pe teritoriul a 24 de raioane ale țării, sunt protejate de grindină, datorită a şase puncte de comandă și 132 puncte de lansare antigrindină. Datele statistice din ultimii zece ani demonstrează că eficacitatea lucrărilor antigrindină constituie în fiecare an 85 – 90%, ceea ce semnifică că aplicarea metodei rachetare permite combaterea fenomenului antigrindină”,  a menționat Perju.

Ministrul a adăugat că sistemul antigrindină necesită investiții pentru a fi extins și pentru a majora suprafața de terenuri protejate.

„În anul curent, pentru extinderea sistemului este necesar a suplini alocația bugetară cu trei milioane de lei, bani necesari pentru amplasarea a altor 18 puncte rachetare, datorită cărora vom reuși extinderea suprafețelor agricole protejate cu încă 250 mii ha, în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Hâncești și Șoldănești”, a subliniat oficialul.

În context, Ion Garaba, directorul Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice din Republica Moldova, a menţionat necesitatea majorării numărului angajaţilor în sistem. „Pentru asigurarea funcționalității eficiente a punctelor de lansare antigrindină este necesară majorarea unităților de personal, pentru unitățile speciale din teritoriu”, a conchis Garaba.

foto: MADRM

img21002749

img21002749

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!