ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Aproape 60 mii de persoane au achitat în primul trimestru polița medicală

12:14 | 13.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Aproape 60 de mii de persoane au achitat în primul trimestru al acestui an prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Cifra este mai mare cu circa şase mii faţă de aceeași perioadă a anului trecut și mai mult de jumătate dintre ei au plătit prin MPay, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor CNAM, volumul mijloacelor financiare acumulate în primele trei luni ale anului 2021 în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală din achitarea primei în sumă fixă a depășit 106,5 milioane de lei, în creștere cu peste zece milioane comparativ cu primul trimestru al anului 2020.

Din numărul total de plătitori, peste 40 de mii au beneficiat de reduceri în proporţie de 50 la sută din valoarea primei. Alte peste 17 mii de persoane, proprietari de teren agricol, au beneficiat de reduceri de 75% la achitarea primei.

În același timp, 1 750 de cetățeni au achitat prima de asigurare fie cu reduceri de 60%, fie în mărime integrală.

În 2021, în condițiile pandemiei de COVID-19, s-a majorat esențial numărul persoanelor care au plătit prima de asigurare medicală în sumă fixă prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. Astfel, peste 40 de mii de cetăţeni sau 55% din numărul total de plătitori au achitat prima prin intermediul MPay, cu circa 11 mii mai mult faţă de primele trei luni din 2020.

Conform statisticilor CNAM, aproape 88 la sută din cetățenii Republicii Moldova dispun de asigurare medicală obligatorie.

foto: nordnews.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!