ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Ministerul Finanțelor va lansa obligațiuni de stat pe șapte ani

15:48 | 13.04.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Ministerul Finanțelor a anunţat că prima licitație de obligațiuni de stat pe şapte ani este planificată pentru data de 21 aprilie curent. Elementele emisiunii obligațiunilor de stat respective, precum volumul indicativ al emisiunii, rata anuală a dobânzii, termenele de achitare a dobânzii (cupoanelor), data scadenței etc. vor fi plasate, cu cinci zile până la data desfășurării licitației, pe pagina web a instituției, transmite MOLDPRES.

Emisiunea obligațiunilor de stat pe şapte ani va reprezenta un pas major spre completarea curbei randamentelor, alături de obligațiunile de stat pe termen de 2, 3 și 5 ani, emise în prezent de către Ministerul Finanțelor. „La fel, acestea vor constitui un punct de referință pentru stabilirea prețului la instrumentele pe termen lung (împrumuturi, obligațiuni municipale etc.), precum și pentru dezvoltarea altora noi. De asemenea, va contribui la dezvoltarea pieței asigurărilor de viață și va permite băncilor autohtone să accepte depozite pe termene mai lungi”, indică un comunicat al ministerului.

Persoanele fizice și persoanele juridice, rezidente sau nerezidente, pot să participe la licitațiile de plasare a valorilor mobiliare de stat numai prin intermediul băncilor-dealeri primari.

Extinderea maturității portofoliului de valori mobiliare de stat emise pe piața internă este una din acţiunile pe termen mediu, planificate de Ministerul Finanţelor în scopul realizării unui obiectiv strategic pe termen lung. Acesta prevede dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat (VMS), fiind prevăzut anual în Programul de management al datoriei de stat.

foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!