ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producătorii de fructe sunt atenționați să nu aplice produse de uz fitosanitar interzise, dacă vor să exporte în UE

13:31 | 14.04.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 14 apr. /MOLDPRES/. Asociația "Moldova Fruct" a atenționat producătorii autohtoni să nu folosească produse de uz fitosanitar care au fost interzise de Registrele Uniunii Europene,  dacă doresc să exporte fructele în comunitatea europeană, transmite MOLDPRES.

Potrivit Asociaţiei, respectarea normelor maxime admisibile de reziduuri în fructe este cap de listă atunci când este vorba despre export pe piața Uniunii Europene. UE a exclus în ultimii ani un șir de preparate din registrele sale, iar în Republica Moldova este permisă utilizarea acestora până la epuizarea stocurilor. "Moldova Fruct" atenționează producătorii să nu utilizeze produse de uz fitosanitar care au fost excluse din Registrele UE și să acorde o atenție sporită reziduurilor de substanțe active în fructe.

„Când vorbim despre exportul fructelor, accentuăm în permanență cerințele Uniunii Europene, însă trebuie să vorbim despre o producere inofensivă pentru orice piață, inclusiv cea internă. Nu cred că a rămas mult timp până când și țările CSI, în special Federația Rusă, vor avea cerințe mai drastice”, a afirmat Vitalie Gorincioi, președintele "Moldova Fruct".

Totodată, reprezentanții "Moldova Fruct" atenționează și asupra spectrului îngust de produse de uz fitosanitar accesibile în prezent, conform Registrului de stat, care ar permite încadrarea în cerințele UE.

„Sunt puține produse pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la cais, cireș. Pe de altă parte, avem produse omologate la alte specii de culturi horticole, însă acestea nu au fost extinse. "Moldova Fruct" va continua să comunice cu Centrul de Stat cu privire la omologarea și testarea produselor de uz fitosanitar, cu companiile furnizoare producătoare, ca împreună să identificăm soluțiile necesare, astfel încât producătorii de fructe din Moldova să aibă acces la acele produse, utilizarea cărora va permite respectarea normelor maxim admisibile de substanțe active și reziduuri”, a explicat  Iurie Fală, directorul executiv al "Moldova Fruct".

În anul 2020, "Moldova Fruct" a făcut o analiză a produselor utilizate în UE pentru diferite specii de fructe. Ulterior, Asociația a expediat scrisori către companiile producătoare cu solicitarea de a analiza posibilitatea înregistrării sau extinderii anumitor produse pentru alte culturi. Au fost companii care au venit cu un răspuns și acțiuni concrete urmare a acestor demersuri, iar unele companii au reacționat parțial.  

foto: orchidsmania.com

img21002782

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!