ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Țara este asigurată cu grâu până la următoarea roadă, conform ministrului Agriculturii

11:29 | 15.04.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Ţara este asigurată cu grâu alimentar și furajer până la următoarea roadă, în pofida faptului că anul agricol 2020 a fost dificil din cauza secetei, a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, în cadrul ședinței de ieri a Guvernului, transmite MOLDPRES.

„Țara este asigurată cu grâu alimentar și furajer până la următoarea roadă. Conform datelor anuale, producția de grâu în anul 2020 a constituit circa 570 mii tone. De la 1 iulie 2020 și până la ziua de astăzi, au fost exportate 120 mii tone, iar conform datelor statistice furnizate de Serviciul Vamal, 37 mii tone de grâu au fost importate în Republica Moldova. Volumul producției în țară, pentru consumul intern alimentar și cel furajer, este estimat la circa 70 mii tone de grâu”, a spus Perju.

Ministrul a menționat că „utilizarea rezervei de stat la zi se consideră oportună strict pentru necesitățile pieței interne prioritar pentru agenții economici autohtoni producători de produse de panificație, în vederea asigurării securității alimentare a populației, ulterior, în lipsa de solicitări - pentru furaje, cu întoarcerea acestora la roada nouă prin aplicarea unor garanții și cu monitorizarea continuă a principalilor indicatori ale produselor cerealiere”.

În altă ordine de idei, oficialul a spus  că prețul internațional la grâu este în scădere, întrucât sunt contractate deja cantități din roada nouă.

„Cel mai înalt preț la grâu a fost în luna februarie, fiind determinat de prețul regional și cel de la bursele internaționale, când 1 tonă de grâu a ajuns la 280 euro. În prezent, pe piața internă prețul variază de la 4,0 la 4,2 lei/kg de grâu, iar prețul la Bursa de la Paris a rămas practic la același nivel, grâul comercializându-se cu 211,25 euro/tonă la data de 13 aprilie 2021. Anul agricol 2021 se așteaptă a fi mult mai bun în raport cu anul 2020. Pentru moment, în țară sunt însămânțate 318 mii ha de grâu de toamnă, semănături în stare bună potrivit situației climaterice prezente”, a estimat ministrul Agriculturii.

În cadrul ședinței de ieri, Guvernul interimar a aprobat proiectul privind eliberarea din rezervele de stat a 20 787 tone de grâu alimentar din roada anului 2017, pentru împrospătarea stocurilor cu roada din anul curent.

foto: romania-insider.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!