ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Încă trei persoane au fost reținute de CNA în schema de corupție cu permise de conducere

12:53 | 15.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Şeful unei şcoli auto din capitală şi doi subalterni au fost reţinuţi de CNA în urma percheziţiilor operate la domiciliile şi birourile acestora. Aceştia sunt bănuiţi că ar face parte dintr-o schemă de corupţie în care sunt vizaţi funcţionari ai Agenţiei Servicii Publice, instructori auto şi intermediari, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor CNA, bănuiţii ar fi acţionat în complicitate, obţinând bani pentru aranjarea examenelor şi eliberarea permiselor de conducere. Prin intermediul schemei, peste 40 de persoane ar fi obţinut acte, fără a fi evaluate. Pentru servicii, beneficiarii ar fi achitat sume cuprinse între 500 şi 2000 de euro.

Întreaga reţea ar fi fost formată din persoane care aveau rolul de a organiza susţinerea probelor teoretice şi practice, prin programarea prealabilă, peste rând, şi evaluarea candidaţilor cu calificativul „admis". Prin terţi, candidaţii transmiteau banii care erau împărţiţi între membrii grupului. Cazul a fost documentat mai multe luni, iar probele acumulate demonstrează protejarea acestei scheme de către funcţionari din cadrul ASP care, în prezent, sunt bănuiţi că exercitau influenţă asupra membrilor comisiilor de examene.

În luna ianuarie, ofiţerii CNA au efectuat peste 30 de percheziţii domiciliare, corporale, în birouri şi în automobilele persoanelor suspecte. Un instructor auto de la Orhei şi, ulterior, un angajat al ASP au fost reţinuţi pentru 72 de ore, în prezent ambii având calitatea de învinuit pe aceste dosare.

Dacă instanţa va stabili vinovăţia suspecților, aceștia riscă până la 10 ani de detenţie, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o anumită perioadă.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!