ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra posibilității dizolvării Parlamentului

15:57 | 15.04.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Magistrații Curții Constituționale au decis astăzi că „se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile Constituției”. Doi magistrați ai înaltului for au avut păreri separate, comunică MOLDPRES.

Președintele CCM, Domnica Manole, a anunțat că „se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile Constituției”, iar decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

“La prezentul aviz au fost formulate două opinii separate. Este vorba despre opinia separată a judecătorului Vladimir Țurcan și opinia disidentă a judecătorului Serghei Țurcan”, a precizat Manole.

De dimineață, șeful statului Maia Sandu s-a prezentat la ședința CCM unde se examina sesizarea privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului. Aceasta a menționat că a venit personal pentru a-și prezenta și susține punctul de vedere și a aduce argumentele juridice. „Onorată Curte, sunt conștientă de faptul că dizolvarea Parlamentului poate fi aplicată doar în ultima instanță, când toate celelalte căi de soluționare a crizei politice au fost epuizate. Noi astăzi ne aflăm exact în această situație de ultimă instanță. Acest Parlament a eșuat să numească un guvern, respingând cel puțin două cabinete propuse. Această sesizare către CC este diferită prin natura ei - spre deosebire de alte spețe, dreptatea nu se face pentru una dintre părți. Dreptatea este cerută de cetățeni, or, aceasta este misiunea instituțiilor unui stat - să urmeze interesul cetățenilor. Iar dacă una dintre instituții eșuează în această misiune, Constituția stabilește calea pentru ca să se facă dreptate pentru cetățeni”, a spus Sandu.

Tot la ședința de astăzi a CCM, reprezentantul Parlamentului a cerut recuzarea judecătorului Nicolae Roșca. Solicitarea a fost respinsă.

img21002825

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!