ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UNICEF a donat circa trei sute de camere video pentru învăţământul online

16:37 | 15.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a donat astăzi Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) 295 de camere video pentru dotarea sălilor de clasă din cadrul instituțiilor de învățământ general din țară. Camerele web urmează a fi utilizate de cadrele didactice în asigurarea procesului de predare a conținuturilor educaționale în format online, transmite MOLDPRES.

Dintre cele 295 de camere web, 292 vor fi repartizate instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal, iar trei camere web vor fi transmise Centrului Republican de Asistenţă Psihopedagogică.

„În primăvară anului 2020, odată cu trecerea bruscă la predarea la distanță ca răspuns la pandemia de coronavirus, MECC și-a stabilit drept prioritate asigurarea sistemului educațional cu tehnică și dispozitive de tehnologii informaţionale (TIC) necesare. În acest proces am avut suportul UNICEF - un partener de încredere, care susține sistemul educațional din țara noastră. Grație acestor camere web ne propunem să aducem clasa virtuală la un standard cât mai apropiat de cel real”, a afirmat ministrul de resort Lilia Pogolșa.

„Într-o sală de clasă virtuală sunt copii reali care au nevoie de o conexiune reală cu profesorul lor. Elevii din programele online au performanțe mai bune când se pot vedea și pot comunica între ei în timpul orelor, iar pentru copiii cu cerințe educaționale speciale  și cei cu dizabilități senzoriale, cum sunt copiii hipoacuzici, este deosebit de important acest lucru, pentru că ei citesc de pe buze”, a precizat Maha Damaj, reprezentant de ţară UNICEF Moldova.

Echipamentul TIC va fi repartizat organelor locale de specialitate în domeniul învățământului proporțional numărului de instituții din teritoriul administrat. Camerele web sunt mobile, ușor de utilizat, cu un unghi larg de acțiune. Camerele web vor permite cadrului didactic să încadreze toți elevii în același timp, utilizând tabla și alte resurse din clasă, apropiind procesul cât mai mult de cel real, conform Ministerului Educaţiei.

De la începutul pandemiei virusului COVID-19, UNICEF Moldova, în colaborare cu partenerii de dezvoltare, au susținut constant sistemul educațional din țara noastră prin donarea a peste 68 de mii de litri de săpun lichid, 454 de mii de bucăți de săpun solid, 136 de mii de litri de dezinfectant lichid pentru mâini, 105 unități de tehnică de calcul, 663 pachete de suport pentru  preșcolari  și elevii din clasele primare, și 10.632 de măști cu fereastră în dreptul gurii.

foto: MECC

img21002830

img21002830

img21002830

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!