ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

16:51 | 15.04.2021 Categorie: Comunicate

Prima rundă a Dialogului Strategic Republica Moldova – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord s-a desfășurat între ministerele de externe de la Chișinău și Londra în format online  

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Delegațiile Republicii Moldova și a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au desfășurat prima rundă de discuții interministeriale în cadrul Dialogului Strategic între cele două țări. Dialogul Strategic este prevăzut în Acordul de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare, semnat între cele două state pe 24 decembrie 2020, urmare a părăsirii blocului comunitar de către Marea Britanie. Delegațiile au fost conduse de Veaceslav Dobîndă, șeful direcției cooperare bilaterală a ministerului de externe și Bilal Zahid, șef al al direcției Europa de est și Asia centrală din cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Dezvoltării al Marii Britanii. Scopul Dialogului Strategic interministerial este de a discuta agenda bilaterală cu cele mai stringente subiecte în diverse domenii și de a crea platforme de cooperare similare celor pe care Republica Moldova le are cu Uniunea Europeană. 

Interlocutorii au abordat aspecte ale relației bilaterale moldo-britanice și prioritățile acesteia pe termen scurt și lung în cadrul dialogului politic, comercial-economic și social, situația pandemică din ambele țări și din lume, necesitatea intensificării contactelor interumane, situația regională, programele Fondului de bună guvernare implementate în Republica Moldova, situația în regiunea transnistreană, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale și alte aspecte de interes reciproc. 

Delegațiile naționale au inclus reprezentanți ai Ministerelor Economiei și Infrastructurii, Afacerilor Interne, Apărării, care au purtat discuții în domeniile de referință și au efectuat schimburi de păreri pe marginea evoluției colaborării bilaterale în fiecare din domeniile menționate cu omologii britanici. 

De asemenea, în cadrul Dialogului Strategic au fost aprobate Regulile de procedură care vor reglementa desfășurarea anuală a acestui format de consultări moldo-britanice pe linia ministerelor de externe ale ambelor state. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!