ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Partidele din Legislativ au luat act de decizia Curții Constituționale

16:56 | 15.04.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Partidele din Legislativ au venit cu reacții după decizia Curții Constituționale cu privire la posibilitatea dizolvării Parlamentului. Astfel, PSRM a anunțat că nu recunoaște decizia, cei din Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” spun că aceasta va aprofunda criza politică, iar cei din Platforma DA declară că sunt pregătiți pentru alegeri parlamentare anticipate, comunică MOLDPRES.

Într-o postare pe pagina sa oficială, liderul PSRM, Igor Dodon, a specificat că ”prin decizia de astăzi, majoritatea judecătorilor de la CC (3 din 5) au uzurpat instanța supremă a Moldovei în interesul politic al președintelui țării, încălcând normele constituționale și recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția”.

“Noi cu toții am devenit martori ai tentativelor de uzurpare a puterii de către Maia Sandu, cu folosirea a trei magistrați ai CC. Răspunsul la aceste tentative ar putea fi: nerecunoașterea deciziei CC, vot de neîncredere celor trei membri ai CC cu cererea demisiei acestora, apel către partenerii internaționali cu îndemnul de a interveni și de a curma aceste tentative de lovitură de stat”, a spus Dodon.

Deputații din Partidul „ȘOR” și Platforma „Pentru Moldova” spun că decizia CCM “nu e nici pe departe o rezolvare a crizei politice, ci aprofundarea ei”.

Cei din Platforma DA au menționat că au luat act de decizia CCM și anunță că militează pentru alegeri anticipate. ”Platforma DA declară că este pregătită pentru alegeri parlamentare anticipate și abordează acest proces cu maximă responsabilitate”, se spune în reacția emisă de formațiune.

Într-un briefing susținut după pronunțarea deciziei, președintele CCM, Domnica Manole, a menționat că în ultima perioadă Curtea a fost suspusă mai multor atacuri din partea unor politicieni și jurnaliști. „Rog reprezentanții forțelor politice, dar și pe cei a presei, să nu submineze imaginea și credibilitatea judecătorilor constituționali în societate. Săptămâna trecută asemenea practici au atins un nivel îngrijorător, uneori chiar dacă astfel de declarații sunt retrase ulterior, prejudiciul adus imaginii Curții este produs, iar efectele sunt ireversibile”, a spus Manole.

Astăzi, magistrații Curții Constituționale au decis că „se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile Constituției”.

img21002835

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!