ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

07:59 | 16.04.2021 Categorie: Comunicate

Realizările MECC din cadrul proiectului „Educație pentru democrație în Republica Moldova" - prezentate la conferința internațională a Consiliului Europei

Chişinău, 16 apr. /MOLDPRES/. Importanța studierii culturii democratice în școli, implementarea eficientă a Cadrului de referință pentru cultura democratică și priorițățile în acest domeniu pentru perioada următoare au fost discutate în cadrul conferinței „Educație pentru democrație în școli: Aplicarea cadrului de referință al competențelor pentru Cultura Democrată", organizată de Consiliul Europei, sub egida președinției germane a Comitetului de Miniștri, la care au participat factorii de decizie din cadrul ministerelor Educației din 50 de state, părți la Convenția culturală europeană.

Prezentă la eveniment, secretarul de stat în domeniul Educației Natalia Grîu a prezentat activităţile realizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în vederea implementării Cadrului de referință pentru cetățenia democratică în sistemul educațional din Republica Moldova, care se realizează cu suportul Consiliul Europei în cadrul proiectului „Educaţie pentru democraţie în Republica Moldova".

Menționăm că printre acțiunile realizate de MECC se numără:

-Reconceptualizarea disciplinei obligatorii Educație civică în învățământul gimnazial și liceal,  anul curent de studii, fiind cel de al treilea an, iar actualii absolvenți ai treptei de liceu vor fi prima generație care finalizează conform curriculumului reconceptualizat;

-Trecerea la evaluarea prin descriptori;

-Elaborarea Ghidului profesorului la disciplina Educaţie pentru societate, până în prezent a fost elaborat și editat pentru clasele V-VI și X-XI (unde a fost implementată disciplina), iar în anul curent se află în proces de pilotare, cu suportul experților naționali pentru clasele VII și XII;

-Desfășurarea online a atelierelor de formare online pentru cadrele didactice din învățământul general la disciplina Educație pentru societate. În total, au fost organizate patru runde de formări la care au participat circa 1300 de profesori de „Educație pentru societate";

-Elaborarea proiectului Ghidului metodologic de guvernanţă democratică a şcolilor ce reprezintă conceptul de guvernanță democratică a școlilor și este destinat directorilor de școală, cadrelor didactice, formatorilor, consultanților și altor persoane implicate în sectorul educație în Republica Moldova. În perioada aprilie 2021 – noiembrie 2022, ghidul urmează să fie pilotat în 50 de instituții de învățământ.

„Toate aceste acțiuni completează contextul de implementare și aplicare a Cadrului de referință pentru cetățenia democratică în învățământul general din Republica Moldova. Cu siguranța există provocări, impedimente din partea tuturor actorilor: elevilor, profesorilor, părinților, directorilor pe care încercam de comun să le identificăm și depășim", a declarat secretarul de stat Natalia Grîu.

Proiectul „Educație pentru democrație în Republica Moldova", este implementat în țara noastră din anul 2019 de către Consiliul Europei, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!