ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

10:37 | 16.04.2021 Categorie: Comunicate

Educația pentru sănătate contribuie substanțial la reducerea comportamentelor de risc și pregătirea tinerilor pentru piața muncii

Chişinău, 16 apr. /MOLDPRES/. Elevii din colegii, centre de excelență și școli profesionale care au implementat disciplina „Decizii pentru un mod sănătos de viață", ca parte a curriculumului obligatoriu, prezintă mai puține comportamente de risc, sunt mai informați și mai pregătiți pentru cerințele pieței muncii.

Aceasta este concluzia „Studiului național de evaluare a cunoștințelor, atitudinilor și practicilor privind sănătatea și deprinderile de viață ale elevilor din învățământul profesional tehnic din Republica Moldova", prezentat astăzi la Chișinău.

Scopul cercetării a fost de a stabili care sunt cunoștințele și comportamentele legate de sănătate ale fetelor și băieților din instituțiile de învățământ profesional tehnic (ÎPT), precum și deprinderile de viață care îi pot ajuta la angajarea în câmpul muncii. Studiul s-a centrat pe elevii/elevele cu vârsta de 15-19 ani din 20 de centre de excelență, colegii și școli profesionale și a fost realizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună  pregătire de angajare în câmpul muncii".

Prezentă la eveniment secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Natalia Grîu a menționat că rezultatele acestui studiu confirmă că predarea disciplinei „Decizii pentru un mod sănătos de viață" a permis tinerilor implicați la etapa de pilotare, să-și reseteze anumite viziuni în subiecte sensibile precum educația sexuală, educația gender sau fenomenul violenței. „Tinerii au nevoie de suport și ghidare profesionistă în procesul trecerii lor spre maturitate, etapă în care au nevoie să fie încurajați să-și înțeleagă propriile emoții, trăiri și să-și definească conștient prioritățile, inclusiv cele care vizează cariera personală.  Carențele în formarea unor abilități  de comunicare asertivă, de interacțiune cu semenii, de înțelegere a comportamentelor sănătoase  poate avea repercusiuni negative pentru viitorul în plan personal, dar și profesional," a subliniat oficialul.

„Experiența Austriei și a altor state europene demonstrează că prin asigurarea la toate nivelele a educației pentru sănătate bazată pe dezvoltarea deprinderilor de viață putem asigura șansele dezvoltării sustenabile a Republicii Moldova.  Agenția Austriacă pentru Dezvoltare împreună cu UNFPA și în parteneriat cu ministerele de resort intenționează să multiplice bunele practici în această direcție," a afirmat Gunter Zimmer, Șef, Biroul de Coordonare a Cooperării Tehnice, Ambasada Austriei Chișinău.

La rândul său, Nigina Abaszada, Reprezentanta Rezidentă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Moldova (UNFPA) a vorbit despre necesitatea de a extinde predarea obligatorie a disciplinei „Decizii pentru un mod sănătos de viață" precum și consolidarea la nivel național în instituțiile ÎPT a rețelei de educatori de la egal la egal.

„Studiul național de evaluare a cunoștințelor, atitudinilor și practicilor privind sănătatea și deprinderile de viață ale elevilor din învățământul profesional tehnic din Republica Moldova",  este parte a eforturilor Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și ale Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA) în determinarea impactului direct al educației pentru sănătate asupra pregătirii tinerilor din ÎPT pentru angajare.

Rezultatele detaliate ale studiului pot fi consultate pe site-ul UNFPA Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!