ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

16:07 | 16.04.2021 Categorie: Comunicate

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a trasat prioritățile pentru cooperarea cu Fondul  Națiunilor Unite pentru Populație

Chişinău, 16 apr. /MOLDPRES/. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a avut astăzi, 16 aprilie, o întrevedere cu reprezentanții Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), în cadrul căreia părțile au punctat prioritățile comune și acțiunile de perspectivă.

În debutul întrevederii, ministrul Lilia Pogolșa a mulțumit reprezentantei Rezident UNFPA în Republica Moldova Nigina Abaszada pentru inițiativa de a organiza această întrevedere și a menționat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării apreciază suportul acordat de UNFPA în domeniul educației și tineretului.

„Cu UNFPA avem deja o cooperare de durată, multiple proiecte implementate  și o serie de proiecte demarate, în special pe domeniile educație și tineret. În ultima perioadă, având în vedere condițiile pandemiei, noi am revizuit activitatea noastră în comun, selectând metode, mijloace de cooperare, care corespund etapei pe care o parcurgem în sistemul educației, culturii, cercetării, domeniul tineretului, am revizuit și prioritățile axându-ne în special pe suportul care poate fi acordat de UNFPA pentru realizarea activităților educaționale, culturale și de tineret  în regim online  sau mixt. Sperăm că și în continuare vom realiza împreună mai multe parteneriate utile și frumoase", a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa.

La rândul ei reprezentanta Rezident UNFPA în Republica Moldova Nigina Abaszada a menționat că apreciază buna conlucrarea avută până în prezent cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și a subliniat importanța colaborărilor ulterioare.

În această ordine de idei, menționăm că prioritățile MECC pentru cooperarea cu UNFPA vor fi  axate pe necesitățile stringente generate de pandemia COVID-19 cum ar fi: dotarea cu tehnică de calcul a instituțiilor de învățământ, organizațiilor de tineret și culturale; dezvoltarea Platformelor de comunicare online; elaborarea materialelor/manualelor digitale; dotarea instituțiilor din sistem cu dezinfectante și alte produse de sanitație; elaborarea documentelor de politici în conformitate cu noile condiții de organizare a activităților; susținerea psihologică a elevilor, profesorilor și părinților și combaterea violenței în mediul școlar; proiecte ce țin de dezvoltarea și modernizarea învățământului profesional tehnic, și în special a învățământului dual, domeniu foarte important pentru MECC și incluziunea copiilor defavorizați; aspecte ce țin de dezvoltarea abilităților de viață la elevi etc.

Pe componenta dezvoltării relațiilor de cooperare prin intermediul Fondului Comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova, părțile au reiterat necesitatea continuării implementării angajamentelor comune asumate și au trecut în revistă prioritățile pentru anul 2021. Având la bază necesitatea stringentă de a răspunde la provocările cu care se confruntă tinerii în context pandemic, reprezentanții Fondului Națiunilor Unite pentru Populație au declarat disponibilitatea de a dezvolta și promova activități centrate, în special pe tinerii proveniți din medii dezavantajate.

Pe componenta dezvoltării serviciilor de tineret prestate prin intermediul Centrelor de tineret, Secretarul de Stat responsabil de domeniul tineret și sport, Ivan Gheorghiu a punctat necesitatea de a asigura un echilibru între investițiile în procesul de capacitare a lucrătorilor de tineret și dezvoltarea infrastructurii Centrelor, inclusiv prin dotarea acestora pentru a crea un spațiu prietenos și accesibil. Părțile au convenit și asupra continuării colaborării pentru elaborarea de documente de politici, studii, instruiri pentru lucrătorii de tineret, colectare de date și evidențe pe domeniul de tineret, precum și contribuția adusă în promovarea drepturilor tinerilor, participării tinerilor, egalității de gen, programelor de sănătate în rândul tinerilor etc.

Menționăm că datorită suportului acordat de UNFPA au fost elaborate diferite metodologii, instrucțiuni, regulamente necesare organizării activităților educaționale și de tineret în condițiile pandemiei; au fost procurate 150 de laptopuri pentru elevi; realizarea și implementarea mai multor proiecte care vin să susțină starea de bine în rândul elevilor, tinerilor și profesorilor; proiectul comun: „Program de promovare a educației pentru sănătate în școli și comunități" extins pentru perioada 2020-2022 etc.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!