ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul a operat modificări la Legea cu privire la avocatură

18:04 | 16.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 16 apr. /MOLDPRES/. Parlamentul a aprobat astăzi, în prima lectură, un nou proiect de modificare a Legii cu privire la avocatură, comunică MOLDPRES.

Potrivit proiectului, persoanele care au cel puțin 10 ani vechime în funcția de judecător sau procuror, precum și cele care dețin titlu de doctor, pot să fie scutite doar de la efectuarea stagiului, însă nu și de examenul pentru admitere în profesie (de calificare). Până la susținerea examenului de calificare, categoriile de persoane menționate vor fi obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 ore, în materia deontologiei profesionale a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților.

O altă inovație este că pentru avocatul stagiar, contractul de efectuare a stagiului profesional nu va purta caracter oneros, excluzându-se în acest mod tentativele de comercializare a contractelor de efectuare a stagiului profesional, precum și sporirea nivelului abilităților și capacităților acumulate de avocatul stagiar pe parcursul perioadei efectuării stagiului. Încălcarea acestei reguli va atrage la rândul să răspunderea disciplinară.

Totodată, prin intermediul proiectului se propune ca avocatului stagiar să i se permită acordarea asistenței juridice garantate de stat pe cauze civile.

Proiectul final de modificare a Legii cu privire la avocatură urmează a fi votat în lectura a doua.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!