ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

S-au împlinit 105 ani de la nașterea poetei Magda Isanos

08:57 | 17.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 apr. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit 105 ani de la nașterea scriitoarei Magda Isanos, considerată de către exegeți cea mai profundă poetă a literaturii române, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că Magda Isanos este una dintre cele mai reprezentative figuri ale liricii feminine românești. „Ea face parte din generația lui Nicolae Costenco, formându-se ca poetă în mediul cultural basarabean. Exegetul Constantin Ciopraga afirma că în versurile ei sunt niște sclipiri de mare poetă. A trăit puțin - doar 28 ani, suferind de o boală incurabilă. În această luptă a ei cu moartea a dat versuri lirice foarte profunde”, a specificat academicianul Mihai Cimpoi.

Magda Isanos s-a născut la 17 aprilie 1916 la Iași, România. Copilăria și adolescența și-a petrecut-o la Chișinău, unde părinții ei, Mihail Isanos și Elisabeta Bălan au fost medici la spitalul din Costiujeni. A absolvit Liceul eparhial de fete din Chișinău și Facultatea de Drept a Universității din Iași. În 1932 a debutat cu versuri în revista școlară „Licurici”. A colaborat la „Viața Basarabiei”, „Pagini basarabene” la Chișinău,  „Cuget moldovenesc” la Bălți și „Însemnări ieșene”, „Jurnalul literar” la Iași. Magda Isanos a scris poezie, proză, teatru și publicistică.

În timpul vieții editează un singur volum de versuri – „Poezii”  (Iași, 1943). Volume postume -  „Cântarea munților” (București, 1945), „Țara luminii” (București, 1946), ”Versuri” (București, 1955), ”Versuri” (București, 1964), ”Confesiuni lirice” (Chișinău, 1989), ”Poezii/Poésies”, ediție bilingvă română-franceză, traducere de Elisabeta Isanos (București, 1996). Versurile Magdei Isanos au mai fost traduse în engleză, germană, maghiară, rusă ș.a 

În 2004, criticul literar Aliona Grati editează monografia ”Magda Isanos. Eseu despre structura imaginarului”, iar în 2020, la Chișinău a apărut volumul ”Scrieri” de Magda Isanos. Ediția are 564 de pagini și cuprinde, pe cât e posibil, întreaga moștenire literară a Magdei Isanos.

Magda Isanos s-a stins din viață la 17 noiembrie 1944, la București.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!