ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

13:34 | 20.04.2021 Categorie: Comunicate

O nouă incompatibilitate! Ofițer la Penitenciar și Administrator de bar

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat o incompatibilitate de funcție admisă de către un ofițer din cadrul Penitenciarului nr. 8 din Bender al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În perioada august 2017 – noiembrie 2019, ofițerul s-a aflat în stare de incompatibilitate prin deținerea simultană a calității de administrator a unei întreprinderi individuale cu activitate în comerțul cu amănuntul al băuturilor alcoolice, produselor din tutun și alte bunuri. Mai exact, subiectul a gestionat un bar din localitatea Varnița raionul Anenii Noi.

Firma a fost înființată în anul 2015, iar subiectul a venit în funcție publică cu statut special, mai târziu, în anul 2017. Respectiv, conform legii, ofițerul avea la dispoziție termenul de 30 de zile pentru a-și soluționa starea de incompatibilitate cu noua funcție deținută. În cadrul procedurii de control, s-a stabilit că ofițerul nu a întreprins nicio acțiune în acest sens, mai mult decât atât, acesta nu a anunțat nici superiorii despre starea de incompatibilitate în care se afla.

Astfel, inspectorul de integritate acumulând materialele probatorii, a demonstrat că ofițerul a gestionat activitatea comercială a firmei prin faptul că a semnat mai multe contracte/ acorduri adiționale cu diferiți agenți economici. Abia, după 2 ani de incompatibilitate, firma a fost lichidată.

În actul de constatare a încălcării, inspectorul de integritate a decis că, ofițerul a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, iar după rămânerea definitivă a actului,  ANI va sesiza conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru a iniția procedura de demitere a acestuia. Totodată, subiectul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică termen de 3 ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.

Ofițerul este în drept să conteste în instanța de judecată actul emis de ANI.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!