ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost finalizată evaluarea cererilor de motorină din ajutorul umanitar acordat de România

12:45 | 21.04.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au anunţat astăzi că au finalizat procedura de evaluare a cererilor de solicitare a motorinei din ajutorul umanitar extern acordat de România, transmite MOLDPRES.

Potrivit MADRM, au fost evaluate 3 502 cereri de solicitare a ajutorului umanitar sub formă de motorină, recepționate în perioada 16 martie - 5 aprilie curent, de la 3 430 de producători agricoli unici. „Cele mai multe solicitări de ajutor umanitar au fost depuse de producătorii agricoli din raioanele: Cahul – 232 cereri, Comrat – 177 cereri, Căușeni – 176 cereri, Orhei – 164 cereri, Ștefan-Vodă - 152 cereri”, indică instituţia.

Conform datelor preliminare, producătorii agricoli au declarat că, în anul trecut, au fost afectate de seceta circa 475 mii ha de teren agricol, cel mai mult fiind afectate terenurile cultivate cu porumb – 49,3% (234,4 mii ha), floarea soarelui – 45,9% (218,0 mii ha) și alte culturi (soia – 7,7 mii ha, sorg – 7,3 mii ha, sfecla de zahăr- 2,9 mii ha, mazărea - 2,7 mii ha etc.).

Până în prezent, AIPA a examinat circa 98 la sută din totalul dosarelor recepționate, or, pentru neîntrunirea criteriilor de eligibilitate, șapte dosare au fost respinse.

Datele preliminare arată că, după aplicarea coeficientului de categorisire a producătorilor agricoli, suprafața de teren eligibilă, constituie circa 325 mii ha. Cuantumul mediu cantitativ per hectar de motorină ar constitui circa 18,46 litri.

Mărimea ajutorului per hectar de teren arabil afectat se calculează în baza cantității totale de motorină disponibilă, raportată la suprafața totală eligibilă.

Perioada de distribuire a ajutorului umanitar va fi anunțată suplimentar, urmare a recepționării cantităților de motorină din partea României.

foto simbol

img21002962

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!