ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Vladimir Ciolac îți sărbătorește cea de-a 65-a aniversare

08:33 | 22.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Compozitorul Vladimir Ciolac, conferențiar universitar și dirijor de cor, Maestru în Artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 65-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 22 aprilie 1956, la Ismail, Ucraina. A absolvit Școala de Muzică din orașul natal și Colegiul Republican de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1981). Urmează cursurile Institutului de Arte „Gavriil Musicescu’’ din Chișinău (1986).

Din 1986 până în 1991, a fost profesor la Școala Muzicală pentru copii nr. 3 din Chișinău. Din 1992 activează în calitate de conferențiar universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice „Gavriil Musicescu’’ din Chișinău, profesor asociat (din 2007), profesor interimar (din 2016). A ținut cursuri de compoziție, orchestrare, citire de partituri simfonice, aranjament, dirijare corală. Fondator și conducător al Corului studențesc „Gavriil Musicescu’’ al Catedrei de pedagogie muzicală a Academiei (1995- 2003), care a devenit laureat al competițiilor internaționale. Participant la Festivalul anual internațional de muzică „Zilele muzicii noi” din Chișinău.

A compus creații simfonice și instrumentale de cameră, însă locul cel mai important în creația sa îl ocupă muzica corală: „Poezie simfonică”, „Simfonia corală”, „Festivalul poemelor”, „Psalmodia”, dedicată aniversării a 2000 de ani a creștinismului, „Legenda buciumului” pentru orchestră cu coarde și două coarne (2014), „Liturghia lui Ioan Gură de Aur”, ciclul de coruri la versuri de M. Eminescu „Se bate miezul nopții” (2015), ”Cvartetul de coarde”, „Se bate miezul nopții” pentru cor și cvintet mixt  „Iluzii” pentru pian (2016) etc.

De asemenea, a semnat lucrările „Ave verum corpus” pentru soprană, mezzo și orchestră de coarde, „Revelație” pentru orchestră cu coarde (2017), „Lux a eterna” pentru cor mixt cu 8 voci, „Din poezia japoneză” pentru orchestră cu coarde și percuție , „Lumină lină” pentru cor mixt , „Suită bucovineană” pentru orchestră cu coarde, taragot, clarinet și percuție (2018), „Doamne, Iisuse Hristoase” pentru cor mixt, ciclul vocal „Timp și eternitate” pe versuri de Michelangelo Buonarroti pentru bariton și pian (2019), „Ofertă” pentru orchestră cu coarde (2020) etc.

Vladimir Ciolac este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și al Uniunii Muzicienilor din Moldova, laureat al concursurilor de compoziție ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova, deținător al Premiului Concursului de compoziție dedicat aniversării a 50 de ani ai UNESCO și ONU (Chișinău). I s-a conferit titlul onorific Maestru în Artă. A primit distincții bisericești: Medalia „Ștefan cel Mare și Sfânt” (2008) și Ordinul „Meritul bisericesc” de gradul III (2016). În 2016, a fost distins cu Diploma de onoare a Comisiei Naționale  a Republicii Moldova pentru UNESCO.

img21002975

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!