ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Ion Moraru: ”Am pictat la New York și Chișinău, încercând să redau frumusețea chipurilor umane”

08:39 | 22.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. În perioada când a început pandemia, pictorul, graficianul și ilustratorul de cărți Ion Moraru, Maestru în Artă,  se afla împreună cu familia sa la New York. ”Deoarece muzeele de artă, galeriile și centrele culturale erau închise, am lucrat mai mult în atelier. M-am aprofundat în ciclurile mele de desen și acuarelă. Am finalizat lucrări cu tematica New York-ului: ”Manhattan”, ”Vedere spre Ocean”, ”Central Park”, ”Podurile din New York”  și altele”, a afirmat cunoscutul artist plastic, citat de MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ion Moraru a menționat că, de asemenea, a realizat mai multe lucrări, inspirate din schițele sale făcute pe timpuri la Miami, Florida: ”Lumina dimineții în Florida”, ”Romanța lirică”, ” Freamătul palmierilor” etc. Totodată, a lucrat cu multă dăruire și satisfacție și la ciclul de lucrări ”Oamenii din New York”.

”Pe tot parcursul timpului petrecut la New York, permanent făceam schițe și desene care ar reflecta frumusețea chipurilor umane. Această tematică îmi oferă o enormă diversitate, New York-ul fiind orașul în care locuiesc 144 de naționalități. Stând acasă, am avut mai mult timp pentru a comunica cu fiul meu, artistul plastic Adrian Moraru, stabilit împreună cu familia sa la New York. Sunt mândru de succesele lui Adrian, de măiestria cu care creează lucrări artistice moderne, originale și de înaltă valoare. O altă bucurie a mea la New York, a fost și este nepoțelul Dragoș, care mă fascina cu fantezia și jocurile pe care le inventa. Am desenat împreună, și, cine știe, poate mai crește încă un pictor în familia noastră”,  a mai spus cunoscutul artist plastic.

În luna august a anului trecut, Ion Moraru a revenit la Chișinău. A mers la nordul Moldovei, în satul său de baștină, de unde a cules mai multe materiale pentru viitoarele sale lucrări artistice. O parte dintre lucrări le-a realizat deja în atelierul său din Chișinău. În prezent, el pregătește o expoziție personală, pe care o va vernisa odată cu revenirea la normalitate.

Ion Moraru s-a născut la 22 aprilie 1950 în satul Dângeni, raionul Ocnița. În 1977, a absolvit Colegiul de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău și în 1985 – Institutul Poligrafic din Moscova, Rusia. Începând cu anul 1977 și până prezent, participă la numeroase expoziții din țară și din străinătate. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO (Paris), Maestru în Arte, membru al Asociației Acuareliștilor  din New York, SUA. Deține Medalia de Argint pentru inovație în tehnica acuarelei și Diploma de Onoare, oferite de Academia de Arte din Bruxelles, Belgia. A ilustrat peste 50 de cărți pentru copii și adulți.

În anul 2001, Ion Moraru, împreună cu familia sa, primește statut de rezident al SUA, secția Personalitate cu talent de excepție și se stabilește la New York. În SUA, a organizat numeroase expoziții personale la New York, Miami, Washington. Dintre cele mai reprezentative pot fi numite Expoziția de la Banca Mondială din Washington, de la Manhattan Arts International din New York, Salmagundi Fine Arts Club și altele. Lucrările pictorului se află în colecții de stat, muzeale și private din R. Moldova, România, Belgia, Bulgaria, China, Franța, Germania, Israel, SUA, Turcia și Ungaria.

La 26 aprilie 2018, pictorul a avut o expoziție personală de acuarelă la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”, iar la 19 septembrie 2019 – o seară de creație la Biblioteca Națională, împreună cu feciorul său, Adrian Moraru și cu soția sa, Tamara Ciuhrii–Moraru, manager în domeniul artelor plastice, doctor în filozofie, conferențiar universitar, președinta Fundației Culturale ”Gloria Art Foundation”, cu sediul la New York, SUA.

img21002976

img21002976

img21002976

img21002976

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!