ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzicologul Serghei Pojar ar fi împlinit 60 de ani

09:17 | 22.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. Muzicologul Serghei Pojar, ziarist și pedagog, unul dintre cei mai reprezentativi critici de artă muzicală ai ultimelor decenii ale secolul trecut, ar fi împlinit astăzi 60 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 22 aprilie 1961, la Chișinău. A absolvit Școala de Muzică „Ștefan Neaga”, apoi Conservatorul de Stat „G. Musicesu” (1986). În 2006, și-a susținut teza de doctor cu tema „Creația lui Mihai Eminescu în muzica compozitorilor din Republica Moldova”.

A predat disciplinele istorice și teoretice în unele instituții de învățământ din capitală. A activat la Școala de Arte „Valeriu Poleakov”. A editat câteva studii monografice: „Istoria Chișinăului muzical”, „Roadele aceluiași arbore”, „Spre tainele pianismului”, „Mihai Eminescu și muzica”; „Baletul lui Eugen Doga ”Luceafărul”. A mai publicat culegeri de romanțe și cântece: „Cui să-i împrumut fericirea”, „Ce culoare are copilăria?”, „Sunt minuni pe lume” etc. A fost un publicist și cronicar activ.

Deși a scris preponderent în limba rusă, publicațiile sale apar în toată mass-media din Moldova. Membru al Uniunii Compozitorilor din Republica Moldova (1992), al Uniunii Jurnaliștilor și al Uniunii Muzicienilor.

Serghei Pojar s-a stins din viață la 24 ianuarie 2010, la Chișinău.

img21002977

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!