ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA vor spori ajutorul militar acordat Ucrainei

10:14 | 22.04.2021 Categorie: Externe

Washington, 22 apr. /MOLDPRES/. Atât republicanii, cât și democrații, au votat miercuri în favoarea unui proiect de lege privind furnizarea de asistenţă Ucrainei în confruntarea acesteia cu Rusia şi exercitarea de presiuni asupra companiilor care contribuie la construirea gazoductului Nord Stream 2, ce ar priva Kievul de taxe de tranzit importante, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Proiectul de lege privind parteneriatul de securitate cu Ucraina autorizează acordarea a 300 milioane de dolari ca finanţare militară externă, din care 150 milioane supuse unor condiţii. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie aprobat de plenul Senatului şi al Camerei Reprezentanților şi semnat apoi de preşedintele Joe Biden.

Ucraina apelează disperat pentru un sprijin internaţional în confruntarea sa cu Moscova în legătură cu masarea de trupe ruseşti la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de intensificarea ciocnirilor în Donbas, unde trupe ucrainene luptă cu separatişti sprijiniţi de Rusia, într-un conflict despre care Ucraina afirmă că s-a soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014.

„Ucrainenii au dreptul să-şi aleagă propriul viitor, iar acest proiect de lege contribuie la aceasta susţinând reforme militare de tip occidental, echipament militar letal şi neletal pentru a se apăra împotriva Rusiei, şi sprijin diplomatic al Statelor Unite pentru negocieri de pace”, a declarat Jim Risch, liderul senatorilor republicani din comitet, citat într-un comunicat al Senatului american.

foto: nationalinterest.org

img21002983

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!