ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cetăţenii R. Moldova care muncesc legal în Spania ar putea beneficia de garanții sociale

11:20 | 22.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. Cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securității sociale între Republica Moldova şi Regatul Spaniei, precum și a Aranjamentului administrativ pentru aplicarea Acordului, se desfășoară, în perioada 21 – 22 aprilie,  în format online, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS).

Potrivit MSPSM, acordul are drept scop asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante, precum: pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizație de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale.

Aranjamentul Administrativ este mecanismul de implementarea a Acordului în domeniul securității sociale dintre cele două state, prin care se stabilesc condițiile și procedurile de colaborare și comunicare între autoritățile și instituțiile competente în vederea schimbului de documente și informații necesare pentru stabilirea dreptului la prestațiile de asigurări sociale persoanelor îndreptățite, indică sursa citată.

Până la etapa actuală, Republica Moldova a încheiat 14 acorduri în domeniul securității sociale bazate pe principii europene de proporționalitate cu următoarele state: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus.

foto: svetdimitrov.com

img21002984

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!