ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statul ar putea achita protezarea și reabilitarea pacienților cu tumori maligne

11:35 | 22.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. Statul și-ar putea asuma cheltuielile pentru protezele individuale și consumabilele necesare pentru reabilitarea chirurgicală și protetică a pacienților cu tumori maligne ale capului, gâtului și ale aparatului locomotor și a pacienților cu anoftalmie indiferent de etiologie. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății, înaintat cu titlul de inițiativă legislativă de către deputatul Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Dan Perciun, transmite MOLDPRES.

Cheltuielile ar urma să fie acoperite din Bugetul asigurărilor obligatorii de asistentă medicală gestionat de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Autorul a menţionat că, în prezent, CNAM acoperă doar cheltuielile suportate de pacienții diagnosticați cu boli cancerigene, ceea ce defavorizează alte categorii de pacienți care necesită a fi sprijiniți din partea statului.

Conform datelor statistice prezentate în nota informativă a proiectului, anual se realizează o sută de proteze, dintre care 70% sunt contra cost (2900 lei per caz).

Proiectul urmează a fi aprobat în cea de-a doua lectură.

img21002985

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!