ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experții afirmă că riscul de tromboză după vaccinare este egal cu cel să fii lovit de fulger

13:36 | 22.04.2021 Categorie: Externe

Washington, 22 apr. /MOLDPRES/. Chiar din startul campaniei de imunizare, medicii au început să observe că mulți pacienți cu COVID-19 ajung la urgențe cu accidente vasculare cerebrale și s-au plâns că cheagurile de sânge înfundă aparatele de dializă și alte echipamente folosite pentru a menține în viață pacienții. Medicii specializați în tromboze spun că riscul e mult mai mare de a dezvolta cheaguri prin infectarea cu coronavirus decât în urma vaccinării, relatează MOLDPRES cu referire la DIGI24.

În câteva țări au fost depistate cheaguri de sânge „dramatice” la inimă, ficat și alte organe. Autopsiile unor pacienți COVID din New Orleans au arătat că plămânii lor erau blocați de cheaguri. Unii pacienți tineri, aparent sănătoși, sufereau accidente vasculare cerebrale masive după infectarea cu COVID-19.

Experții au făcut o serie de studii care arată că tratarea pacienților COVID cu medicamente anticoagulante poate reduce dramatic sau chiar preveni aceste cheaguri. Iar vaccinarea împotriva COVID-19 le poate preveni cu totul, deoarece protejează împotriva infectărilor, spun medicii.

Specialiștilor li se pare ironic faptul că temerile cu privire la un tip de cheag de sânge mult mai rar pot speria acum oamenii care ar fi vrut să se vaccineze.

Recent, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA au recomandat o pauză în administrarea vaccinului Johnson & Johnson, cât timp experții investighează dacă poate provoca cheaguri de sânge și, dacă da, ce să facă mai departe.

După o lună de expertize minuțioase, Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat că a găsit o posibilă legătură, dar beneficiile generale ale vaccinului depășesc riscurile. Pentru utilizare în UE, agenția a declarat că vaccinul trebuie să includă un avertisment cu privire la „cheaguri de sânge neobișnuite cu nivel scăzut de trombocite” ca „efecte secundare foarte rare”.

foto: indianexpress.com

img21002991

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!