ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Deputaţii au votat în lectura finală ”Legea prevenției”

14:06 | 22.04.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, proiectul de modificare a Legii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător și Codului contravențional. Proiectul, votat în cea de-a doua lectură, propune un mecanism de profilaxie/prevenție contra unor posibile abuzuri din partea organelor de control față de mediul de afaceri, transmite MOLDPRES.

Proiectul ”Legii prevenției” a fost înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către președintele Comisiei de control al finanțelor publice, deputatul Fracțiunii ACUM,  Platforma DA, Igor Munteanu. Autorul a menționat că proiectul de lege vine ca răspuns la necesitatea de a îmbunătăți mediul de afaceri și proteja micul business de numeroasele obstacole în calea desfășurării afacerilor private.

Astfel, proiectul introduce anumite norme care se referă la obligația organului de control de a îndruma agentul economic prin elaborarea de ghiduri, note informative, în ajutorul celor verificați de către organele de control. De asemenea, proiectul conține norma care permite părții afectate să recupereze prejudiciile cauzate de un inspector, care indică asupra unei relații asimetrice între organul de control și subiectul verificării, însemnând astfel o pârghie de responsabilizare mutuală.

Totodată, se precizează termenul de remediere acordat prin prescripțiile emise de inspectori care nu trebuie să fie mai mic de 30 de zile și cu posibilitatea de a fi extins până la 90 de zile, în funcție de complexitatea cazului.

Proiectul inserează norme noi şi în Codul contravențional în ceea ce privește Planul de remediere care se va aplica exclusiv în domeniul pasibil de sancțiuni în urma unor controale ale statului.

Potrivit lui Igor Munteanu, circa 45% din reprezentanții mediului de afaceri susțin că anume pe parcursul operațiunilor de control, exercitate de către instituțiile de stat abilitate, se întrevăd regulile informale și formale de extorcare a mitei din partea companiilor private abia înființate, multora lipsindu-le elementar cunoștințe minime de administrare și bună gestionare a afacerilor.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!