ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

UE susţine învăţământul agroindustrial din R. Moldova

18:20 | 22.04.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. Modernizarea și dezvoltarea sistemului educațional profesional agroindustrial din Republica Moldova, cu suportul Uniunii Europene, a fost discutat recent, în cadrul unui forum online, cu genericul „Dezvoltarea integrată a învățământului profesional tehnic și agricol”. Acesta este parte a campaniei de comunicare „UE pentru Moldova rurală”, transmite MOLDPRES.

„Dezvoltarea lanțului agroalimentar din Republica Moldova necesită specialiști de înaltă calificare și poate fi obținută prin îmbunătățirea calității predării, conținut actualizat al programelor de studiu, bazat pe agricultură ecologică, mecanizare, digitalizare şi  standarde de calitate. Prin proiectul DevRAM și alte programe de susținere a dezvoltării rurale, Uniunea Europeană oferă tinerilor oportunități pentru a beneficia de o pregătire de specialitate de înaltă calitate pentru a putea face față provocărilor viitorului, precum și oportunități de învățare pe tot parcursul vieții”, a explicat Ilona Gruenewald, reprezentant al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

La rândul său, Rodica Reșitca, şef de serviciu la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a declarat că pregătirea profesională adaptată pieței este pilonul de bază al economiei țării și poate asigura un viitor prosper.

„Dezvoltarea instituțiilor de învățământ cu profil agricol din Republica Moldova a început din anul 2011, când au beneficiat pentru prima dată de suportul și asistența financiară a Uniunii Europene în valoare de 21 de milioane de lei pentru lucrările de modernizare. Pe parcursul anilor, proiectul DevRAM s-a adeverit a fi un partener strategic care susține educația agricolă și face posibilă continuarea reformelor structurale în învățământul vocațional. Elaborarea cadrului de asigurare și management a calității în domeniul învățământului formării profesionale, dotarea instituției cu echipament necesar desfășurării activităților practice și acordarea suportului în crearea standardelor de calificare în domeniul agriculturii, sunt printre principalele rezultate ale colaborării cu proiectul DevRAM”, a subliniat reprezentantul MADRM.

Programul DevRAM („Dezvoltarea Zonelor Rurale în Republica Moldova”) implementat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Centrul Educaţional PRO DIDACTICA, cu suportul financiar al Uniunii Europene, și-a propus să contribuie la îmbunătățirea capacităților de inovare și educație în domeniul agriculturii, pregătirea forței de muncă calificată pentru o activitate eficientă în sectorul agroalimentar, fortificarea capacităţii instituțiilor de învățământ profesional tehnic din domeniu, având la bază o abordare integrată a învățământului de profil, a intervențiilor pieței muncii și a mediului de afaceri.

Campania „UE pentru Moldova rurală” este menită să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale, dar și să prezinte oportunitățile curente oferite de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!