ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

08:19 | 23.04.2021 Categorie: Comunicate

Mesajul ministrului Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa cu ocazia Zilei internaționale a cărții și Zilei bibliotecarului

Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/. Anual, la 23 aprilie, marcăm o dublă sărbătoare a lecturii prin Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor și Ziua bibliotecarului.

Alegerea acestei date de către UNESCO a fost simbolică, ea marcând trecerea în neființă a doi dintre cei mai mari maeștri ai penei din istorie – supremul dramaturg William Shakespeare și părintele romanului european – Miguel de Cervantes.

Cartea și biblioteca sunt indisolubil legate, bibliotecile publice jucând pentru o bună parte dintre noi un rol esențial pentru accesul la lectură și informație.

Dintre toate profesiile nobile dedicate lumii cărții, cea de bibliotecar se remarcă prin multiple aspecte care o înalță pe un piedestal al educației și culturii naționale. Poate nu întâmplător această profesie este îmbrățișată într-o majoritate covârșitoare de către doamne, grija maternă față de noile generații prin intermediul lecturii necesitând de multe ori abnegație, răbdare și dragoste pentru cele mai înalte valori umane.

În acest sens, vreau să aduc un mesaj de felicitare și de mulțumire tuturor celor aproximativ 4000 de bibliotecari din Republica Moldova care au vegheat, veghează și vor veghea la formarea unor tineri mai culți și mai buni pentru menținerea unei societăți prospere. De asemenea, vreau să remarc că în condițiile actuale, când depopularea satelor devine un fenomen tot mai îngrijorător, rolul bibliotecilor transcende simplul clișeu pe care îl pot atribui unii oameni – cel de simplă secție de împrumut de carte, bibliotecarii fiind acei agenți sociali cu roluri polivalente în coagularea comunităților și în transformarea bibliotecilor în centre multifuncționale.

Să respectăm, să apreciem și să ne delectăm cu toții cu lecturi și cărți bune, fie ele în format clasic, audio sau pe suporturi digitale și să nu uităm de biblioteci, aceste temple ale înțelepciunii umane în care o viață de om e mult prea puțin pentru a gusta din imensitatea cunoașterii.

Lilia POGOLȘA ministru al Educației, Culturii și Cercetării

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!