ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Valeriu Kurtu își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare

08:01 | 24.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 apr. /MOLDPRES/. Artistul plastic Valeriu Kurtu, stabilit la Berlin, Germania, laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale, își sărbătorește astăzi cea de-a 65-a aniversare, informează MOLDPRES.

Valeriu Kurtu s-a născut la 24 aprilie 1956 în orașul Ungheni. În 1976, a absolvit Școala de Arte Plastice ”I. Repin” din Chișinău, iar în 1982 – Institutul Unional de Cinematografie (VGIK) din Moscova, secția animație și în 1987 – Cursurile Superioare de Regie din capitala Rusiei. A lucrat la Studiourile ”Soiuzmulitfilim” din Moscova și ”Moldova-film” din Chișinău. În 1986 a devenit membru al Federației Caricaturiștilor din Europa, iar în 1990 membru al Uniunii Artiștilor Plastici din URSS și în 1994 - membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova.

În calitate de scenarist și regizor a creat șapte filme de animație. Ca pictor-producător, a lucrat la două filme de comedie produse la Studioul ”Buciumul”. Concomitent, a publicat caricaturi în reviste și gazete umoristice din Europa.

În 1994, fiind deja un pictor cunoscut, trece cu traiul la Berlin. Aici lucrează, împreună cu soția, pictoriță și ea, la propria galerie ”Kurtukunst”, continuând colaborarea cu multe ziare și reviste germane. Pe parcursul întregii activități de creație, participă la diverse concursuri și festivaluri de caricatură. S-a învrednicit de peste o sută de premii, medalii și diplome, dintre care 20 de premii pentru primul loc. Din anul 2010 organizează un concurs internațional de caricatură la Berlin.

Devenit unul dintre cei mai reprezentativi caricaturiști, cunoscut în mai multe țări ale lumii, cu expoziții personale înalt apreciate (inclusiv în SUA, Germania, Rusia, România), este invitat în permanență, în calitate de expert, în juriul expozițiilor internaționale de caricatură: la Trento, Ankona, Marostica (Italia), Teheran (Iran), Bursa și Istanbul (Turcia), Baku (Azerbaidjan), Vasilevka (Ucraina). A organizat expoziții personale la Chișinău și la Ungheni (2016, 2018).

Lucrările sale au fost achiziționate de Galeria „Tretiakov” din Moscova (Rusia), Muzeul de Caricatură din Basel (Elveția), Muzeul de Caricatură din Vianden (Luxemburg), Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Universității din Kyoto (Japonia).

img21003051

img21003051

img21003051

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!