ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național ”Mihai Eminescu”: 100 ani de la fondare

08:10 | 26.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Pe 6 octombrie se vor împlini 100 de ani de la înființarea Teatrului Național ”Mihai Eminescu” (TNME) cu statut de teatru național. Înființarea instituției a fost influențată de mai multe inițiative venite din partea unor personalități ale culturii române și ale unor instituții de cultură. Un manager modern al Teatrului Național românesc din Chișinău a fost Corneliu Sachelarescu, informează MOLDPRES.

Solicitat de MOLDPRES, directorul TNME, Petru Hadârcă a menționat că la începutul stagiunii, în toamna lui 1927, la conducerea Teatrului Național românesc din Chișinău a fost numit Corneliu Sachelarescu. Un om instruit, avocat de profesie, care era împătimit de teatru și mai ales, pasionat de tot ce era nou și inovator în artele spectacolului.

”E greu să ne imaginăm atmosfera în care trăiau oamenii de atunci, era o lume a paradoxurilor: pe de o parte, cuvântul „revoluție” genera frică și groază, fiind asociat cu turbulențele social-politice din Rusia bolșevică, pe de altă parte, în artă, „revoluția” avea înțeles de înnoire și modernizare a limbajelor artistice, era râvnită și căutată cu febrilitate de unii artiști, în special, de cei din generația tânără. Corneliu Sachelarescu făcea parte din această categorie de oameni, sensibili și deschiși spre cultivarea apetitului pentru modernitate și libertate în creație. Nu i-a fost ușor să găsească adepți și entuziaști  în mediul cultural și artistic din Chișinău, oraș în care experiențele lui Meyerhold erau asociate cu revoluția bolșevică, în care atât intelectualii români, cât și intelectualii de școală rusă, pledau pentru tradiționalism, pentru valorile strămoșilor – de aici și cultul pentru istorie și figurile eminente ale trecutului”, a precizat directorul TNME.

Potrivit sursei citate, la începutul secolului al XX-lea, în teatrul european, autorul și actorul cedaseră deja în fața regizorului, care a devenit figura cheie, cel care deține, până astăzi, puterea decisivă în materie de montare a unui spectacol. La Chișinău, oamenii de teatru încă nu erau pregătiți să se împace cu aceste schimbări în ierarhia teatrală. Totuși, Sachelarescu își îndreaptă toată energia spre înnoirea teatrului. În acest scop, obține transferul de la Cernăuți a tânărului regizor Aurel Ion Maican, care la cei 35 de ani ai săi, lucrase în teatrele din Berlin și Paris și era adeptul lui Reinhardt și Meyerhold, doi mari reformatori ai artei teatrale. 

Cei doi, „inimosul director și energicul regizor”, cum erau numiți de jurnaliști Sachelarescu și Maican, au inițiat reconstrucția și utilarea scenei cu tehnică modernă, au înnoit trupa și repertoriul. La Teatrul Național exista deja tradiția spectacolelor-matineu, jucate la preț redus, pentru elevii de gimnaziu și liceu. Sachelarescu și Maican s-au gândit, însă, la montarea unor spectacole, special pentru copii, care erau în repertoriu joia și sâmbăta.

”Pentru a atrage în sala de spectacole muncitorii și meseriașii, au inițiat proiectul unui Teatru Popular de cartier. Aceasta însemna că de două ori pe săptămână, reprezentațiile se dădeau în Teatrul-circ ”Express”, adică acolo unde s-a aflat ulterior Filarmonica. Sachelarescu explica situația, pentru presă, în felul următor: „La Chișinău, e un anumit public, care nici în ruptul capului nu admite să vie la Teatrul Național, pentru simplul motiv că nu înțelege... să-și dea paltonul la garderobă. Ori, pentru a ne împrieteni și cu această parte a publicului, vor avea loc spectacole la Teatrul ”Expres”, unde spectatorii vor putea veni și în cămăși de noapte!”. Astfel, Teatrul Național românesc încerca să devină accesibil și prietenos cu cele mai largi categorii de spectatori. Teatrul este o artă a emoțiilor și a inteligenței, care se trăiește aievea și are puterea de a trezi spiritul și de a uni inimile”, a mai spus Petru Hadârcă.

Programul Anul Centenar 2021 al Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău se desfășoară sub înaltul patronaj al președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu și cel al președintelui României, Klaus Iohannis.

img21003069

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!