ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Criticul și istoricul literar Tamara Cristei își sărbătorește ziua de naștere

07:54 | 26.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Criticul și istoricul literar Tamara Cristei, poetă, doctor în pedagogie, conferențiar universitar, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 26 aprilie 1951 în satul Mihăileni, raionul Râșcani. Și-a făcut studiile la Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, specializarea limba și literatura română (1974). A urmat studiile de doctorat la Catedra de literatură română. A activat în calitate de bibliograf la Biblioteca centrală a Universității de Stat din Moldova, metodistă la Facultatea de Filologie a USM (1975-1978).

Activează în calitate de lector superior la Catedra de literatură română a Universității de Stat din Moldova (din 1978), profesoară, șefă a Catedrei de limbă și literatură română la Liceul Academiei de Științe a Moldovei (2008-2015), membru al comisiei metodice a aceluiași liceu, formator național.

Tamara Cristei a scris poezie de la vârsta de 14 ani, participând la diferite concursuri de creație. Colaborează cu versuri și articole în publicațiile periodice „Literatura și arta”, „Limba română” etc. A realizat studii de revalorificare a operei scriitorilor clasici și de investigare a fenomenului literar, din perspectiva continuității și a intertextualității, care au alcătuit diverse culegeri colective.

Este autoare și coautoare a unor manuale și materiale didactice pentru școala preuniversitară și cea universitară.

img21003070

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!