ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a adresat un mesaj de Ziua comemorării victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl

11:05 | 26.04.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a adresat astăzi un mesaj de Ziua comemorării victimelor accidentului nuclear de la Cernobîl, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În mesaj se menționează: 

„În acest an comemorăm 35 de ani de la cea mai mare catastrofă nucleară din istoria omenirii. Explozia reactorului numărul 4 de la Cernobîl care s-a ridicat la nivelul al 7-lea pe scara internațională a evenimentelor nucleare, a condus la mobilizarea, inclusiv din Republica Moldova a peste 3500 de conaționali, echipați cu mijloace de protecție rudimentare, pentru a curăța teritoriile contaminate și pentru a construi un sarcofag în jurul reactorului avariat. 

Stimați veterani și dragi membri ai familiilor,

Această tragedie nu a cunoscut granițe și ca reprezentanți ai Guvernului, ai societății, suntem responsabili pentru participanții care și-au sacrificat sănătatea pentru lichidarea consecințelor acestei avarii, pentru membrii familiilor Dumneavoastră, care vă ajută zi de zi să depășiți sechelele fizice și morale.

Astăzi, doar 1900 de cetățeni ai țării noastre care au participat la acțiunile de lichidare ale consecințelor avariei de la Cernobîl mai sunt în viață. Vă asigur că Executivul va menține pe agenda sa în mod prioritar majorarea alocației lunare de stat, acordarea asigurării medicale gratuite, prelungirea cu încă un an a termenului de acordare a indemnizațiilor unice pentru construcția sau procurarea spațiului locativ, precum și atribuirea statutului de persoană asigurată acelor veterani neangajați în câmpul muncii.

În calitate de prim-ministru interimar, în numele Guvernului și al meu personal, permiteți-mi să exprim profundă recunoștință pentru sacrificiul Dumneavoastră!

Suntem datori să păstrăm vie memoria celor care și-au pierdut viața și obligați să-i cinstim pe veteranii care s-au jertfit ca să ne asigure nouă un viitor armonios”.

foto: Guvern

img21003080

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!