ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conducerea Parlamentului a comemorat victimele catastrofei de la Cernobîl

14:27 | 26.04.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Speakerul Zinaida Greceanîi, alți deputați din Parlamentul Republicii Moldova, au participat astăzi la manifestările consacrate Zilei comemorării victimelor catastrofei de la Centrala atomoelectrică de la Cernobîl, a relatat pentru MOLDPRES Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului.

În discursul său, speakerul a declarat că ziua de 26 aprilie este un prilej pentru a omagia eroismul participanților la acțiunile de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl și rolul pe care l-au avut pentru întreaga umanitate.

”Au lăsat acasă familiile și cu prețul propriei sănătăți, au oprit răspândirea radiației și au salvat milioane de vieți omenești, sute de mii de hectare de păduri, flora și fauna Continentului”, a subliniat Zinaida Greceanîi.

În opinia sa, atât catastrofa de la Cernobîl, cât și actuala criză pandemică globală demonstrează că este imposibil să lupți de unul singur cu o amenințare uriașă și că este nevoie de consolidarea eforturilor la nivel mondial.

Zinaida Greceanîi a amintit că Asociația obștească ”Uniunea Cernobîl din Moldova” întrunește astăzi 1870 de membri, rămași în viață, din totalul de 3500 de bărbați și femei din Moldova, mobilizați în 1986 pentru a lupta cu consecințele avariei. Aproape fiecare dintre ei are astăzi grad de dizabilitate I sau II. 

Parlamentul de Legislatura a X-a a operat mai multe modificări la cadrul legal pentru a întări protecția socială a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și familiilor lor.

Astfel, la finele anului 2020, a fost majorată alocația pentru persoanele cu dizabilități ca urmare a avariei de la Cernobîl. Acum o săptămână, a fost aprobat un proiect de lege care prevede creșterea alocației respective până la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă.

”Ne angajăm să continuăm să depunem eforturi pentru a oferi participanților la acțiunile de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl, o protecție socială mai mare și condiții de viață decente”, a conchis Președintele Parlamentului.  

La 26 aprilie 1986, a explodat reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. Un puternic incendiu a ars în centrala de la Cernobîl timp de 10 zile. Un volum uriaș de materii radioactive a fost eliberat în atmosferă.

foto: Parlament

img21003095

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!