ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Rusia îndeamnă SUA și UE să nu se amestece în problemele interne ale R. Moldova

19:58 | 26.04.2021 Categorie: Externe

Moscova, 26 apr. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei îndeamnă SUA și UE să se abțină de la imixtiuni în problemele interne ale Republicii Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul rus de Externe.

Potrivit unui comentariu al purtătorului de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, „Ministerul rus de Externe a atras atenția în repetate rânduri asupra interferenței directe a Statelor Unite și a Uniunii Europene în procesele politice interne ale Republicii Moldova, care contribuie la polarizarea și mai mare a societății moldovenești”.

Oficialul rus amintește că „săptămâna trecută, reprezentanții occidentali și-au continuat încercările de a interveni în afacerile interne ale Republicii Moldova, motivul fiind adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova la 23 aprilie a Declarației privind recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, în care deputații și-au exprimat dezacordul față de decizia privind existența condițiilor de dizolvare a Parlamentului. Un alt motiv a fost anularea de către parlamentari a deciziei din 2019 privind numirea actualului șef al Curții Constituționale”.

”În timp ce solicită Parlamentului Republicii Moldova să respecte deciziile Curții Constituționale, reprezentanții SUA și ai UE se pare că refuză să arate același respect față de acțiunile deputaților moldoveni. O astfel de selectivitate în aprecierile lor confirmă încă o dată că vectorul geopolitic al Chișinăului este mai important pentru ei decât "valorile democratice" pe care le apără”, susține purtătorul de cuvânt al diplomației ruse.

Astfel, Federația Rusă „solicită Statelor Unite și Uniunii Europene să se abțină de la a interveni în afacerile interne ale Republicii Moldova și să nu depășească normele de etică diplomatică”.

Parlamentul R. Moldova a votat pe 23 aprilie declarația PSRM cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale și a oferit vot de neîncredere pentru trei magistrați ai instituției. Potrivit deputaților din PSRM, declarația a fost elaborată în urma adoptării de către Înalta Curte a deciziei din 15 aprilie cu privire la existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului.

Conform textului Declarației, Parlamentul nu recunoaște decizia CC din 15 aprilie și a acordat vot de neîncredere judecătorilor constituționali: Domnica Manole, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

foto: ria.ru

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!