ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Publicistul și editorul Nicolae Schițco: ”Am scris o carte de maxime și cugetări”

10:19 | 27.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. O carte de maxime, cugetări și reflecții, intitulată ”Bulgări”, a pregătit recent pentru tipar editorul, publicistul, poetul, sociologul și bibliograful Nicolae Schițco, Om Emerit, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Nicolae Schițco a menționat că volumul are peste 200 de pagini și cuprinde maxime și cugetări scrise în ultimii ani. ”În toate timpurile, aforismul a fost apreciat pentru laconismul și profunzimea sa. Trăim timpuri grăbite și omul vrea să citească un aforism, o cugetare, cuprinsă într-o singură frază. În această perioadă pe care o trăim, are priză la cititor gândul care exprimă concis trăirile lui cumulative”, a subliniat autorul.  

Recent, pagini din creația sa au apărut într-o antologie de texte literare și grafică intitulată ”Vis pentru Nichita”, apărută cu prilejul Festivalului Internațional de Poezie ”Nichita Stănescu” și editată la București de Academia Internațională de Cultură și Artă și Societatea Culturală ”Apollon”. Totodată, a publicat aforisme într-o antologie care a văzut lumina tiparului la Petroșani, România. De asemenea, a devenit laureat al Festivalului Internațional de Aforisme, ediția a IV-a, din Tecuci, România. În prezent, Nicolae Schițco lucrează la câteva monografii consacrate unor localități din R. Moldova.  

Nicolae Schițco s-a născut la 27 aprilie 1955, în satul Sofia, raionul Drochia. După absolvirea școlii medii din satul natal, în anii 1972-1976 studiază la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie. Din anul 1976 lucrează ca metodist la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, iar din 1977 este director al Sistemului Centralizat de Biblioteci din raionul Ialoveni. În anii 1986 - 1988 este șef al Secției raionale Cultură Ialoveni. În anii 1990-1997, a deținut mai multe funcții în cadrul Președinției R. Moldova. În perioada 1997-2002, este coordonator de ediție la Direcția de Stat pentru asigurarea informațională „Moldpres”, iar din 2002 până în 2016 - director executiv al Fundaţiei „Draghiștea”. Prin decret prezidențial, în august 2016 a fost numit în postul de heraldist secretar în cadrul Președinției Republicii Moldova.

Nicolae Schițco s-a aflat la bazele creării sistemului distincțiilor de stat ale Republicii Moldova. Este autorul proiectului Legii Republicii Moldova „Cu privire la distincțiile de stat”. Este promotorul creării sistemului național heraldic, al Comisiei Naționale de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova, elaborând documentele organizaționale, inclusiv actele normative în domeniu. În perioada 2002-2016, Fundația cultural-editorială ”Draghiștea”, condusă de el, a elaborat și editat peste 100 de titluri de carte: beletristică, manuale, enciclopedii. Lui Nicolae Schițco i s-a conferit, în decembrie 2016, titlul onorific ”Om Emerit”, pentru merite în promovarea valorilor culturale naționale, contribuție la valorificarea patrimoniului istoric al localităților și activitate organizatorică prodigioasă.

img21003102

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!